Η γαλλική κουζίνα είναι γνωστή παγκοσμίως για τη φινέτσα της και η Γαλλία είναι η χώρα που το γρήγορο φαγητό δεν είναι πολύ δημοφιλές. Ένα καλό πιάτο απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και εξαιρετικά υλικά – τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ωστόσο, από πού προέρχονται αυτά τα υπέροχα συστατικά; Πώς μπορείτε, ως πελάτης, να είστε σίγουροι για το τι τρώτε; Λοιπόν, σύντομα αυτές οι ερωτήσεις θα απαντηθούν εύκολα, όσον αφορά το κρέας ούτως ή άλλως.
Αυτό, γιατί από τον Μάρτιο, τα εστιατόρια και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις σερβίρουν κρέας θα πρέπει να αποκαλύπτουν την προέλευση των προϊόντων που σερβίρουν. Εκτός από την προέλευσή του θα πρέπει να αναφέρουν στους πελάτες και εάν το κρέας έχει καταψυχθεί ή όχι. Αυτό ισχύει ήδη για το βόειο κρέας από το 2002, αλλά το Υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε τώρα να επεκτείνει το μέτρο και για το κοτόπουλο, το χοιρινό, το αρνί και το πρόβειο κρέας. Μέχρι τώρα, μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία έπρεπε να αποκαλύπτουν την προέλευση αυτών των ειδών κρέατος.
Οι καταναλωτές από τον Μάρτιο θα ξέρουν ένα το κρέας που καταναλώνουν στα εστιατόρια, προέρχεται από τη Γαλλία ή την Ουκρανία ή τη Βραζιλία, και το ίδιο ισχύει και για τα σχολικά κυλικεία.
Γιατί τώρα;
Σήμερα οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το τι τρώνε και από πού προήλθε αυτό που τρώνε. Ειδικά μετά την πανδημία, η τοπική κατανάλωση θεωρείται πιο σημαντική από ποτέ. Όχι μόνο είναι πιο υπεύθυνοι από οικολογική άποψη, αλλά αλλάζει και το παιχνίδι αν θέλουμε να στηρίξουμε τους τοπικούς επιχειρηματίες και συνεπώς την τοπική οικονομία.
Ενθάρρυνση τοπικών επιλογών
«Εργαζόμαστε για πολύ καιρό πάνω σε αυτό, οπότε οι γονείς θα μάθουν επιτέλους αν το κοτόπουλο που τρώνε τα παιδιά τους στο σχολικό κυλικείο προερχόταν από τη Γαλλία, την Ουκρανία ή τη Βραζιλία, και το ίδιο ισχύει για τα εστιατόρια», είπε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζυλιέν Ντενορμαντί, στην Politico Γ. Αυτή τη στιγμή, περίπου το ήμισυ του κρέατος που σερβίρεται στη Γαλλία προέρχεται στην πραγματικότητα από το εξωτερικό και το Υπουργείο ελπίζει ότι αυτό το μέτρο θα ενθαρρύνει την εγχώρια κατανάλωση. Όταν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην προέλευση των διαφορετικών κρεάτων που σερβίρει ένα εστιατόριο, το πιθανότερο είναι ότι θα επιλέξουν το πιο τοπικό και κάνοντας αυτό, τα ίδια τα εστιατόρια θα ενθαρρύνονται να σερβίρουν τοπικό κρέας.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου, επομένως οι ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν ακόμα λίγο χρόνο για να προσαρμόσουν το μενού τους.