Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τουρισμός: Οι ελλείψεις προσωπικού, βραχνάς στο χώρο της φιλοξενίας – Στροφή στους 50ρηδες

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΤουρισμός: Οι ελλείψεις προσωπικού, βραχνάς στο χώρο της φιλοξενίας - Στροφή στους 50ρηδες
spot_img

Εργοδότες στον κλάδο φιλοξενίας στρέφονται στους άνω των 50 ετών για να καλύψουν τις ελλείψεις.

Το Μάρτιο του 2021, πολλοί εργαζόμενοι εταιριών παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων, εγκαταλείπουν τις εργασίες τους στο πλαίσιο της “μεγάλης παραίτησης”.

Ο όρος αφορά τη μαζική αποχώρηση ανθρώπων από τις εργασίες τους μετά την πανδημία. Η απομακρυσμένη εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και η συνήθεια του οικιακού τοπίου εργασίας, ώθησαν αρκετό κόσμο να επαναφέρει στο προσκήνιο, σημαντικά ζητήματα όπως η εξισορρόπηση του προσωπικού χρόνου και πρωτίστως οι κακές απολαβές.

Το αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, ήταν η απέλπιδα προσπάθεια εύρεσης εργατικού δυναμικού από κολοσσούς τροφίμων, στο πρόσωπο πρώην εργαζόμενων τους.

Τώρα οι επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας στρέφουν την προσοχή τους στη μέση ηλικία, θεωρώντας πως η πρόσληψη περισσότερων ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών θα μπορούσε να είναι η λύση στην κρίση προσωπικού του κλάδου. Μάλιστα μελέτη για λογαριασμό της πλατφόρμας Barcats διαπίστωσε ότι το 72% των υπευθύνων επιχειρήσεων φιλοξενίας ανήκουν σε αυτήν τη κατηγορία.

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο έλλειψης προσωπικού στον τομέα της φιλοξενίας και στην Ελλάδα παρόλο που έχει ξεκινήσει ήδη η θερινή σεζόν. Η δυσκολία στην εύρεση εργατικού δυναμικού, εμπίπτει περισσότερο στο ζήτημα καταλληλόλητας, καθώς 8 στις 10 επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν προσωπικό που να ανταποκρίνεται των καθηκόντων.

 Σύμφωνα με έρευνα, το 78% των εργοδοτών, δυσκολεύονται να βρουν το προσωπικό με τις απαραίτητες δεξιότητες. Οι ελλείψεις εργαζόμενων υπολογίζονται κοντά στις 100.000, και αναμένεται να αυξηθούν με το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων φιλοξενίας. Παρόλο που το 2021 οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στη χώρα μας ήταν λιγότερες από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Εργάνης, το πρώτο 4μηνο του 2022 παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 10% σε σύγκριση με το 2019. Ακόμα, οι κενές θέσεις εργασίας εν γενεί σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2021.

 Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ανακαλύφθηκε ότι το 18% των ρόλων του σέρβις και το 20% των θέσεων σε υπηρεσίες καθαρισμού ήταν κενές. Μεταξύ των παραγόντων που ευθύνονται γι’ αυτό είναι και το Brexit, το οποίο οδήγησε σε έλλειψη νέων ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πανδημία Covid-19, η οποία ανάγκασε καταστήματα να κλείσουν για μήνες. Συνεπώς πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον κλάδο.

Έρευνα σε 1.000 διευθυντές στο χώρο της φιλοξενίας, έδειξε πως στην πλειοψηφία τους θεωρούν πως η μεγαλύτερη εμπειρία θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα για το εργατικό δυναμικό ενός εστιατορίου, έτσι στρέφουν την προσοχή τους σε άτομα άνω των 50. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Barcats, Jeff Williams, σχολίασε τα ευρήματα: “Το παλαιότερο μέλος της Barcats στο Ηνωμένο Βασίλειο που εργάζεται στη φιλοξενία είναι ένας 73χρονος άνδρας από το Ανατολικό Λονδίνο. Δεν υπάρχει καμια αμφιβολία για την εμπειρία του στη φιλοξενία, τις εξαιρετικές ιστορίες να μοιραστεί και το πιο σημαντικό, το ότι γνωρίζει τι σημαίνει καλή φιλοξενία. Αν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι μπορεί να μην γνωρίζουν τις τρέχουσες τάσεις στα ποτά, θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικοί στη δουλειά του μπάρμαν ή του σομελιέ, εάν παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο