Η αλλαγή της ποικιλίας των προϊόντων τροφίμων και ποτών που προσφέρονται σε καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις δίαιτες, να μειώσει τις ανισότητες και να προστατεύσει το περιβάλλον, λένε ερευνητές. Αυτού του είδους τα μέτρα ονομάζονται παρεμβάσεις διαθεσιμότητας.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση ορισμένων από τα είδη ζαχαροπλαστικής που προσφέρονται με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, ζαχαρούχα ποτά χωρίς ή με χαμηλές επιλογές ζάχαρης, αλκοολούχα με μη αλκοολούχα ποτά και κρέας με γεύματα φυτικής προέλευσης.
Η Theresa Marteau του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και οι συνεργάτες της εξηγούν ότι οι κακές δίαιτες -ιδιαίτερα η κατανάλωση ενεργειακά πυκνών τροφών, κρέατος και αλκοόλ- είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πρόωρου θανάτου και ασθενειών που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως, συμβάλλοντας επίσης στις ανισότητες στην υγεία και στην περιβαλλοντική βλάβη. Μαζί με μέτρα, όπως υψηλότεροι φόροι και περιορισμοί μάρκετινγκ για ανθυγιεινά προϊόντα, λένε ότι οι παρεμβάσεις διαθεσιμότητας έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμβάλουν στην βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και στους καθαρούς μηδενικούς στόχους.
Ωστόσο, αυτά τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό παραβλέπονται από τους αρμόδιους φορείς. Έτσι, οι ερευνητές συνοψίζουν τα στοιχεία που υποστηρίζουν τις παρεμβάσεις διαθεσιμότητας σε μια μορφή χρήσιμη για όλους, εντοπίζοντας εννέα μελέτες που έδειξαν συνεπείς και ουσιαστικές επιπτώσεις των παρεμβάσεων διαθεσιμότητας στην επιλογή των πιο υγιεινών ή πιο βιώσιμων επιλογών από τους καταναλωτές, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις , συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.
Για παράδειγμα, η αύξηση του ποσοστού των επιλογών για χορτοφάγους σε μια καφετέρια από 25% σε 50% μείωσε την επιλογή γευμάτων με βάση το κρέας κατά σχεδόν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες (από 81% σε 73%).Ομοίως, η αύξηση του ποσοστού των επιλογών χαμηλότερης ενέργειας που διατίθενται στις καφετέριες από 42% σε 50% μείωσε τις θερμίδες που αγοράζονται ανά συναλλαγή κατά σχεδόν 5% σε σύγκριση με την αρχική τιμή (από 384 σε 366 kcal). Και τα πρώτα αποτελέσματα από μια μελέτη αγορών διαδικτυακών σούπερ μάρκετ δείχνουν ότι η μείωση του ποσοστού των διαθέσιμων αλκοολούχων ποτών από 75% σε 50% και 25% αύξησε το ποσοστό των μη αλκοολούχων μπύρας, κρασιών και αναψυκτικών που επιλέχθηκαν από 24% σε 32% και 45 % αντίστοιχα. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ορισμένες αβεβαιότητες, όπως εάν αυτά τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και τον αντίκτυπο των προτιμήσεων του πληθυσμού (κοινωνικοί κανόνες) στο τι τρώμε, ακόμα και την μείωση ορισμένων πωλήσεων. Φυσικά, όλες οι στρατηγικές πρέπει να έχουν στόχο την υγεία και τη βιωσιμότητα.
«Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων διαθεσιμότητας είναι πλέον αρκετά ώριμα ώστε να αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς (και άλλους) ως μια αποτελεσματική προσθήκη στις παρεμβάσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να μετατοπίσουν τα επί του παρόντος ανθυγιεινά και μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης προς την καλύτερη υγεία του πληθυσμού».