Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι οι “παρεμβάσεις διαθεσιμότητας” στην κλάδο των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΤι είναι οι "παρεμβάσεις διαθεσιμότητας" στην κλάδο των τροφίμων
spot_img

Η αλλαγή της ποικιλίας των προϊόντων τροφίμων και ποτών που προσφέρονται σε καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις δίαιτες, να μειώσει τις ανισότητες και να προστατεύσει το περιβάλλον, λένε ερευνητές. Αυτού του είδους τα μέτρα ονομάζονται παρεμβάσεις διαθεσιμότητας.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση ορισμένων από τα είδη ζαχαροπλαστικής που προσφέρονται με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, ζαχαρούχα ποτά χωρίς ή με χαμηλές επιλογές ζάχαρης, αλκοολούχα με μη αλκοολούχα ποτά και κρέας με γεύματα φυτικής προέλευσης.

Η Theresa Marteau  του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και οι συνεργάτες της εξηγούν ότι οι κακές δίαιτες -ιδιαίτερα η κατανάλωση ενεργειακά πυκνών τροφών, κρέατος και αλκοόλ- είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πρόωρου θανάτου και ασθενειών που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως, συμβάλλοντας επίσης στις ανισότητες στην υγεία και στην περιβαλλοντική βλάβη. Μαζί με μέτρα, όπως υψηλότεροι φόροι και περιορισμοί μάρκετινγκ για ανθυγιεινά προϊόντα, λένε ότι οι παρεμβάσεις διαθεσιμότητας έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμβάλουν στην βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και στους καθαρούς μηδενικούς στόχους.

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό παραβλέπονται από τους  αρμόδιους φορείς. Έτσι, οι ερευνητές  συνοψίζουν τα στοιχεία που υποστηρίζουν τις παρεμβάσεις διαθεσιμότητας σε μια μορφή χρήσιμη για όλους, εντοπίζοντας εννέα μελέτες που έδειξαν συνεπείς και ουσιαστικές επιπτώσεις των παρεμβάσεων διαθεσιμότητας στην επιλογή των πιο υγιεινών ή πιο βιώσιμων επιλογών από τους καταναλωτές, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις , συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

Για παράδειγμα, η αύξηση του ποσοστού των επιλογών για χορτοφάγους σε μια καφετέρια από 25% σε 50% μείωσε την επιλογή γευμάτων με βάση το κρέας κατά σχεδόν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες (από 81% σε 73%).Ομοίως, η αύξηση του ποσοστού των επιλογών χαμηλότερης ενέργειας που διατίθενται στις καφετέριες από 42% σε 50% μείωσε τις θερμίδες που αγοράζονται ανά συναλλαγή κατά σχεδόν 5% σε σύγκριση με την αρχική τιμή (από 384 σε 366 kcal). Και τα πρώτα αποτελέσματα από μια μελέτη αγορών διαδικτυακών σούπερ μάρκετ δείχνουν ότι η μείωση του ποσοστού των διαθέσιμων αλκοολούχων ποτών από 75% σε 50% και 25% αύξησε το ποσοστό των μη αλκοολούχων μπύρας, κρασιών και αναψυκτικών που επιλέχθηκαν από 24% σε 32% και 45 % αντίστοιχα. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ορισμένες αβεβαιότητες, όπως εάν αυτά τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και τον αντίκτυπο των προτιμήσεων του πληθυσμού (κοινωνικοί κανόνες) στο τι τρώμε, ακόμα και την μείωση ορισμένων πωλήσεων. Φυσικά, όλες οι στρατηγικές πρέπει να έχουν στόχο την υγεία και τη βιωσιμότητα.

«Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων διαθεσιμότητας είναι πλέον αρκετά ώριμα ώστε να αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς (και άλλους)  ως μια αποτελεσματική προσθήκη στις παρεμβάσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να μετατοπίσουν τα επί του παρόντος ανθυγιεινά και μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης προς την καλύτερη υγεία του πληθυσμού».

Πηγή: https://www.eurekalert.org/news-releases/949413

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο