Δεν είναι τυχαίο ότι οι επαγωγικές εστίες μαγειρέματος κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε επαγγελματικές και οικιακές κουζίνες.
Οι επαγωγικές εστίες που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς κυρίως σε επαγγελματικές κουζίνες, είναι μια λύση ως προς την εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων και παράλληλα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν περιλαμβάνουν φυσικό αέριο μολύνοντας το περιβάλλον και είναι εξαιρετικά αποδοτικές, καθώς το μαγείρεμα ολοκληρώνεται στον μισό χρόνο. Οι επαγωγικές εστίες είναι εντελώς επίπεδες, καθώς καλύπτονται από ένα μεγάλο τζάμι. Και ενώ ορισμένες ηλεκτρικές εστίες έχουν επίσης γυάλινες επιφάνειες, λειτουργούν πολύ διαφορετικά από τις επαγωγικές.
Ο τρόπος που λειτουργεί μια επαγωγική εστία είναι μετατρέποντας το ίδιο το σκεύος σε πηγή θερμότητας μέσω ενός πηνίου χαλκού που είναι τοποθετημένο κάτω από το κεραμικό γυαλί. Το εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα στην εστία μετατρέπεται από τα 50 Hz σε περίπου 25 kHz μέσω του μετασχηματιστή/μετατροπέα, περνώντας στο πηνίο που παράγει θερμότητα. Έτσι το σκεύος θερμαίνει το φαγητό αλλά χωρίς να θερμαίνεται το μάτι της κουζίνας. Η επαγωγή είναι ηλεκτρομαγνητική και δεν λειτουργεί με κανονικά σκεύη παρά μόνο χρησιμοποιώντας ειδικά μαγνητικά σκεύη. Αυτός είναι ο λόγος που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού αν ενεργοποιηθεί κατά λάθος ένα μάτι χωρίς σκεύος, δεν θα ζεσταθεί. Επίσης δεν θα ανάψει εάν κατά λάθος πατηθεί το κουμπί και πάνω στην εστία δεν υπάρχει σκεύος. Επιπλέον εάν συμβεί οτιδήποτε μη φυσιολογικό πχ εάν στεγνώσει όλο το νερό ενώ βράζετε αυγά η εστία θα κλείσει μόνη της.
Οι επαγωγικές συσκευές μαγειρέματος μπορεί να είναι πιο ακριβές από τις συμβατικές, ωστόσο είναι 5-10% ενεργειακά πιο αποδοτικές. Έτσι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έχει γίνει απόσβεση από το αρχικό κόστος.
Όπως αναφερει ο σεφ Paul Mounsey, Global Cooking Experience Manager με τη Fisher and Paykel, στο Stuff, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, οι επαγωγικές κουζίνες παρέχουν ομοιόμορφη θερμοκρασία στα σκέυη και την ικανότητα να ελέγχονται με ακρίβεια. Ο ίδιος που εργαζόταν σε εστιατόρια για πάνω από 25 χρόνια, και τα τελευταία 10 χρησιμοποιεί τις επαγωγικές εστίες, τονίζει την δυνατότητα ελέγχου που προσφέρουν. “Το να έχεις τέτοιο έλεγχο σημαίνει ότι μπορείς να λιώσεις τη σοκολάτα σε μια κατσαρόλα και να την αφήσεις εκεί όλη μέρα χωρίς να κολλήσει ή να καεί. Ο βαθμός ελέγχου το καθιστά την κορυφαία επιλογή για τους ζαχαροπλάστες”, λέει.
Επειδή οι επαγωγικές εστίες ζεσταίνουν μόνο την επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με αυτές, εάν το σκεύος δεν είναι επίπεδο, το λάδι μαγειρέματος θα τρέξει στις άκρες και τα αντικείμενα στη μέση του τηγανιού μπορεί να κολλήσουν.“Η βάση ενός σκεύους πρέπει να είναι τελείως επίπεδη, όπως και το εσωτερικό της. Έρχεται σε μια ερώτηση ποιότητας, παίρνετε αυτό που πληρώνετε”, λέει ο Mounsey, προτείνοντας να ελέγξετε τα νέα μαγειρικά σκεύη για σφραγίδες, λογότυπα ή κουκκίδες κατασκευαστή στη βάση.
Ακόμη, οι επαγωγικές εστίες μπορούν να καθαριστούν πιο εύκολα από τις συμβατές, καθώς είναι από σκληρό γυαλί, ωστόσο μπορούν εύκολα να γρατζουνιστούν. Ακόμα ορισμένα μοντέλα εκπέμπουν κάποιους ήχους ή δονήσεις οι οποίες προειδοποιούν για σκεύη που δεν εφάπτονται ακριβώς με την επιφάνεια λέει ο Mounsey. Είναι ένας άλλος λόγος για να είστε επιλεκτικοί όταν επιλέγετε κατσαρόλες και τηγάνια για χρήση στο μαγείρεμα επαγωγής.