Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τροφίμων έως το 2030.
Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος ενέκριναν τη θέση τους σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας πλαίσιο για τα απόβλητα, θέτοντας πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Η θέση υιοθετήθηκε με 72 ψήφους υπέρ, καμία κατά και τρεις αποχές.
Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν ελάχιστη μείωση 20% στην επεξεργασία και παρασκευή τροφίμων (από 10%) και κατά 40% μείωση κατά κεφαλήν στη λιανική, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες τροφίμων και τα νοικοκυριά (από 30%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο μεταξύ 2020 και 2022.
Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται σε εθνικό επίπεδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές προτείνουν την αξιολόγηση υψηλότερων στόχων για το 2035 (τουλάχιστον 30% και 50% αντίστοιχα).
Η εισηγήτρια Anna Zalewska (ECR, PL) σχολίασε: «Παρέχουμε εστιασμένες λύσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, όπως η προώθηση των «άσχημων» φρούτων και λαχανικών, η παρακολούθηση αθέμιτων πρακτικών της αγοράς, η διευκρίνιση της επισήμανσης ημερομηνίας και η δωρεά απούλητων αλλά αναλώσιμων τροφίμων. ”
Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Μαρτίου 2024. Μετά τις ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου, η νέα Βουλή θα συνεχίσει την εξέταση του φακέλου.