Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EURO 2024: Γιατί οι ποδοσφαιριστές πίνουν χυμό τουρσί πριν από τους αγώνες

ΑρχικήΝέαEURO 2024: Γιατί οι ποδοσφαιριστές πίνουν χυμό τουρσί πριν από τους αγώνες
spot_img

Το ποτό – έκπληξη που αποτρέπει τις μυϊκές κράμπες και επιλέγουν οι ποδοσφαιριστές στη διάρκεια του αγώνα.

Αν παρακολουθείτε με προσοχή το Euro 2024, ίσως παρατηρήσατε ότι, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου αγώνα της Αγγλίας με τη Σερβία, ο αμυντικός της Αγγλίας Kieran Trippier εθεάθη να κατεβάζει δύο μικρά μπουκαλάκια χυμό τουρσί, κάτι που προξένησε μεγάλη εντύπωση στους τηλεθεατές.

Βέβαια, οι αθλητές πίνουν αυτό το αλμυρό ρόφημα εδώ και χρόνια. Οι ειδικοί δεν ήξεραν γιατί ο χυμός τουρσί ήταν καλό να πίνεται μετά την άσκηση. Γνώριζαν απλώς ότι φαινόταν να βοηθά στην ανακούφιση από τις κράμπες.

Είχαν δίκιο. Φαίνεται να βοηθάει στις μυϊκές κράμπες, καθώς και σε πολλά άλλα. Για τους επαγγελματίες αθλητές, ο χυμός τουρσί είναι μια ασφαλής επιλογή, καθώς οι αθλητές είναι πιθανό να χάνουν σημαντικές ποσότητες νατρίου μέσω του ιδρώτα.

Αλλά ο Trippier δεν είναι ο πρώτος που εκτιμά την πικάντικη γεύση του χυμού τουρσί. Τα κοκτέιλ Pickleback – τα οποία είναι ένα μείγμα από χυμό πίκλας, ουίσκι, απλό σιρόπι και χυμό λάιμ, έχουν κάνει θραύση στα μπαρ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα οφέλη στην αθλητική απόδοση

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο του χυμού τουρσί μπορεί να αυξήσει την ενυδάτωση πριν από τις προπονήσεις και να βελτιώσει την απόδοση.

Ωστόσο, οι μελέτες έχουν καταλήξει σε μικτά αποτελέσματα.

Σε μια μελέτη του 2014, για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 85 γραμμάρια χυμό τουρσί ανά 100 κιλά σωματικού βάρους πριν από την άσκηση. Ο χυμός δεν είχε καμία επίδραση στην απόδοση στο τρέξιμο, στον ρυθμό εφίδρωσης ή στη θερμοκρασία του σώματος.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του χυμού βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης νερού και των επιπέδων νατρίου στο αίμα μετά την άσκηση, άλλες δεν έχουν βρει καμία επίδραση.

Τα οφέλη στις μυϊκές κράμπες

Μια μελέτη από το 2010 διαπίστωσε ότι οι μυϊκές κράμπες μπορούν να λυθούν σε 1,5 λεπτό με την κατανάλωση 40 γραμμαρίων χυμού πίκλας για κάθε 45 κιλά σωματικού βάρους.

Επίσης, η αποκατάσταση ήταν 45% ταχύτερη μετά την κατανάλωση του χυμού από ό,τι μετά την κατανάλωση καθόλου υγρού. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι κάτι στο χυμό τουρσί μπορεί να ενεργοποιεί ένα αντανακλαστικό στο στόμα, στέλνοντας ένα σήμα στα νεύρα για να σταματήσουν οι κράμπες.

Ωστόσο, η επιβεβαίωση αυτού του αποτελέσματος θα απαιτήσει περισσότερη έρευνα.

Είναι τελικά καλός ο χυμός τουρσί;

Για τους μη αθλητές, ίσως και να μην είναι!

Ο χυμός τουρσί είναι εξαιρετικά πλούσιος σε νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην υπέρταση εάν καταναλώνεται τακτικά.

Ενώ μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τις κράμπες, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού αποτελούν σοβαρή ανησυχία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ένα μικρό μπουκάλι χυμού τουρσί μπορεί να περιέχει έως και 1.000 mg νατρίου, δηλαδή σχεδόν το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για έναν μέσο ενήλικα.

Η τακτική κατανάλωση τόσο υψηλών ποσοτήτων νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, κάνοντας την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα μέσα στο σώμα

Αυτή η αυξημένη πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας ενδεχομένως σε χρόνια προβλήματα υγείας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο