H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε οδηγίες προς τους εξαγωγείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους βοηθήσει να μειώσουν τον κίνδυνο παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα ένα καθοδηγητικό σημείωμα που απευθύνεται στους ευρωπαίους φορείς εκμετάλλευσης για να τους βοηθήσει να εντοπίσουν, να αξιολογήσουν και να κατανοήσουν τους πιθανούς κινδύνους παράκαμψης των κυρώσεων – και το πώς να το αποφύγουν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει άνευ προηγουμένου περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη συνενοχή της Λευκορωσίας σε αυτόν. Αντιμέτωπη με την κλίμακα αυτών των κυρώσεων, η Ρωσία έχει αναπτύξει όλο και πιο περίτεχνα σχέδια και τεχνικές για να παρακάμψει αυτά τα μέτρα. «Χρησιμοποιώντας τέτοιες περίπλοκες μεθόδους, η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει τα αγαθά που χρειάζεται απεγνωσμένα το στρατιωτικοβιομηχανικό της σύμπλεγμα για να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας», τονίζει η Επιτροπή.
Η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μάιριντ ΜακΓκίνες, δήλωσε: «Οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο και ως εκ τούτου η Ρωσία αναζητά απεγνωσμένα τρόπους για να τις παρακάμψει. Τα σχέδια της Ρωσίας για να παρακάμψει τους περιορισμούς μας είναι όλο και πιο περίπλοκα και αδιαφανή. Αυτή η πρακτική καθοδήγηση θα βοηθήσει τους εξαγωγείς της ΕΕ να εντοπίσουν τις κόκκινες σημαίες και να μειώσουν τον κίνδυνο παράκαμψης των κυρώσεων».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιούν τη δέουσα επιμέλεια κατά τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι επιχειρηματικοί τους εταίροι δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ. Το σημερινό σημείωμα προορίζεται ως ένας πρακτικός οδηγός που περιγράφει τα διαδοχικά βήματα που πρέπει να εφαρμόζουν οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ κατά τη διεξαγωγή στρατηγικών αξιολογήσεων κινδύνου. Αυτό θα πρέπει να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή τους σε συστήματα καταστρατήγησης κυρώσεων. Επιπλέον, για τους ευρωπαϊκούς φορείς που εκτίθενται περισσότερο σε αυτόν τον κίνδυνο, ορίζονται κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή ενισχυμένης δέουσας επιμέλειας, μεταξύ άλλων με την παροχή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την αξιολόγηση των επιχειρηματικών εταίρων, των συναλλαγών και των αγαθών.
Η καθοδήγηση περιλαμβάνει επίσης μια λίστα με κόκκινες σημαίες παράκαμψης. Αυτές οι κόκκινες σημαίες σχετίζονται με επιχειρηματικούς εταίρους και πελάτες και είναι δείκτες που έχουν σχεδιαστεί για να προειδοποιούν τους φορείς της ΕΕ για πιθανούς κινδύνους όταν συνάπτουν εμπορική σχέση με έναν νέο εμπορικό εταίρο.
ΑΠΕ