Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εξαγωγές στην Κίνα: Αλλαγή στους κανονισμούς εγγραφής

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΕξαγωγές στην Κίνα: Αλλαγή στους κανονισμούς εγγραφής
spot_img

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, όλες οι εταιρείες παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης τροφίμων στο εξωτερικό πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς εγγραφής σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων στην Κίνα (GACC) σχετικά με την εξαγωγή τροφίμων στην Κίνα.

Όλες οι ξένες εταιρείες που εξάγουν σήμερα τρόφιμα στην Κίνα θα πρέπει να περάσουν από δύο διαδικασίες.

  • Οι παραγωγοί τροφίμων υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εγγραφούν στο τελωνείο της Κίνας μέσω ξένων αρχών.
  • Οποιοσδήποτε άλλος παραγωγός τροφίμων πρέπει να υποβάλει τις αιτήσεις εγγραφής του απευθείας στο κινεζικό τελωνείο χωρίς να χρησιμοποιήσει τρίτο μέρος.

Ως εκ τούτου, η κατανόηση των νέων τελωνειακών κανονισμών του 2022 είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία εισαγωγής και εξαγωγής τροφίμων.

Τάσεις και ευκαιρίες

Η κατανάλωση κρέατος αυξάνεται και το χοιρινό είναι το πρώτο σε επιλογή κρέας, καθώς περίπου 40,3 εκατομμύρια τόνοι χοιρινού καταναλώθηκαν το 2020. Η αύξηση στις εξαγωγές και τις εισαγωγές κρέατος αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στην Κίνα καθώς αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα και η μεσαία τάξη συνεχίζει να επεκτείνεται. Η κατανάλωση βοείου κρέατος και κοτόπουλου αναμένεται επίσης να αυξηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ.

Ωστόσο, καθώς οι εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις απαιτήσεις για κατανάλωση κρέατος. Η αγορά «χωρίς κρέας» της Κίνας έχει αυξηθεί κατά 33,5% από το 2015 και ανερχόταν σε 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και προβλέπεται ότι θα αξίζει περίπου 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. Καθώς η κτηνοτροφία παράγει το 20-50% του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τον άνθρωπο, η εύρεση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων. Θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος του σχεδίου της Κίνας για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα περισσότερες plant-based επιλογές. Επιπλέον, οι Κινέζοι ασπάζονται πιο υγιεινούς τρόπους ζωής και εκσυγχρονίζουν γρήγορα την κοινωνία τους.

Σημαντικές αλλαγές νέων κανονισμών

Το GACC ενημέρωσε τους κανονισμούς του για τις εισαγωγές τροφίμων την 1η Ιανουαρίου 2022 και υπάρχουν 11 σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς:

  • Το πεδίο της καταχώρισης διευρύνθηκε – ο παλιός κανονισμός απαιτούσε μόνο εταιρείες που παρήγαγαν προϊόντα για καταχώριση. Αυτό περιλάμβανε κρέας, υδρόβια όντα, γαλακτοκομικά, φωλιές πουλιών και προϊόντα μέλισσας. Ωστόσο, ο νέος κανονισμός απαιτεί εγγραφή για εταιρείες που όχι μόνο παράγουν αλλά και επεξεργάζονται και αποθηκεύουν αυτά τα προϊόντα όταν εξάγουν στην Κίνα.
  • Η μέθοδος εγγραφής – πριν, μια ξένη εταιρεία που παρήγαγε εισαγόμενα τρόφιμα έπρεπε να εγγραφεί από την αρμόδια αρχή της χώρας στην οποία βρίσκεται η εταιρεία. Στη νέα ρύθμιση ο τρόπος καταχώρισης καθορίζεται από την κατηγορία προϊόντων. Τα προϊόντα εκτός της λίστας προϊόντων υψηλού κινδύνου μπορούν να επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση μόνα τους ή να λάβουν υποστήριξη από μια εταιρεία.
  • Υλικό για την αίτηση εγγραφής – μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ασφάλειας τροφίμων, δεν απαιτείται πλέον η παροχή υλικού που σχετίζεται με επιδημίες ζώων και φυτών, κτηνιατρική υγιεινή, δημόσια υγεία, διαχείριση εγγραφής εταιρειών παραγωγής τροφίμων, απαιτήσεις υγείας και τη διάταξη και την κατάσταση του προσωπικού την αρμόδια αρχή. Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται η υποβολή της έκθεσης ελέγχου από την αρμόδια αρχή και τα έγγραφα ταυτότητας των εταιρειών.
  • Καινοτόμες μέθοδοι έγκρισης εγγραφής – το GACC θα οργανώσει σχετικούς εμπειρογνώμονες ή θα αναθέσει σε αντιπροσώπους να εξετάσουν το υλικό και να σχηματίσουν μια ομάδα αξιολόγησης. Αυτή η ομάδα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο μέλη, αλλά το έντυπο αξιολόγησης μπορεί πλέον να συμπληρωθεί χρησιμοποιώντας υλικά, όπως επιθεώρηση με βίντεο ή επιτόπιες επιθεωρήσεις ή όλα τα παραπάνω.
  • Διευκρίνιση διαχείρισης αριθμού καταχώρισης – ο παλιός κανονισμός όριζε ότι η εταιρεία παραγωγής τροφίμων που κέρδισε την καταχώριση, έπρεπε να σημειώσει τον αριθμό εγγραφής στην εξωτερική συσκευασία του τροφίμου. Στον νέο κανονισμό, η εγγεγραμμένη εταιρεία πρέπει να επισημαίνει τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική συσκευασία του τροφίμου τον αριθμό εγγραφής στην Κίνα ή τον αριθμό εγγραφής που έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή.
  • Διευκρινίστε τις απαιτήσεις για τα συμπληρώματα διατροφής – η ετικέτα για τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να είναι τυπωμένη στα κινέζικα στην τελική συσκευασία πώλησης.
  • Η περίοδος ισχύος της εγγραφής – η ισχύς εγγραφής και η ανανέωση της εγγραφής έχει πλέον παραταθεί σε 5 χρόνια, ίδια με την ισχύ της κινεζικής εγχώριας άδειας παραγωγής τροφίμων.
  • Αποδεικτικό υλικό – τα αποδεικτικά υλικά που σχετίζονται με την ανανέωση θα πρέπει να παρέχονται και το GACC πρέπει να εγκρίνει την ανανέωση εγγραφής. Εάν η ανανέωση σχετίζεται με την αλλαγή τοποθεσίας παραγωγής, τον νόμιμο εκπρόσωπο ή τον αριθμό εγγραφής που χορηγήθηκε από τη χώρα, η εγγραφή θα πρέπει να εφαρμοστεί ξανά και ο προηγούμενος αριθμός εγγραφής στην Κίνα θα καταστεί αυτόματα άκυρος.
  • Η αίτηση παράτασης ισχύος – ένα έντυπο αίτησης και μια δήλωση θα χρειαστούν για την αίτηση παράτασης ισχύος, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στο GACC 3-6 μήνες πριν από την ημερομηνία λήξης.
  • Αποσαφήνιση των ευθυνών – μόνο οι εγγεγραμμένες εταιρείες που εντοπίστηκαν ως ακατάλληλες κατά την επανεξέταση εποπτεύονταν για την εκτέλεση διορθωτικών ενεργειών. Ο νέος κανονισμός αναφέρει ότι η αρμόδια αρχή πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να αναστείλει τις εξαγωγές τους στην Κίνα όταν διαπιστωθούν προβλήματα και να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα.
  • Μειώστε το πεδίο εφαρμογής των αρμόδιων αρχών – οι αρμόδιες αρχές στους παλιούς κανονισμούς περιλαμβάνουν τα επίσημα τμήματα, τα επίσημα εξουσιοδοτημένα ιδρύματα και τους βιομηχανικούς οργανισμούς στις χώρες όπου βρίσκονται οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων. Ωστόσο, οι νέοι κανονισμοί έχουν αλλάξει έτσι ώστε η αρμόδια αρχή να αναφέρεται μόνο στην επίσημη υπηρεσία που είναι αρμόδια για την εποπτεία ασφάλειας και υγείας της εταιρείας παραγωγής τροφίμων στη χώρα όπου βρίσκεται.

Όπως αναφέρει το FoodMag, ο Όμιλος HQTS διοργάνωσε πρόσφατα ένα σε βάθος διαδικτυακό σεμινάριο σχετικά με τους νέους κανονισμούς για την υποστήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα