Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φουντώνει η διαμάχη Βραζιλίας – ΕΕ για τους ελέγχους Salmonella στα πουλερικά

ΑρχικήΝέαΦουντώνει η διαμάχη Βραζιλίας - ΕΕ για τους ελέγχους Salmonella στα πουλερικά
spot_img

Η Βραζιλία προσέφυγε για άλλη μία φορά, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους ελέγχους της Salmonella στο κρέας πουλερικών.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής ζήτησε να εξεταστούν οι διαφορές με την ΕΕ, σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν για την εισαγωγή αλατισμένου κρέατος πουλερικών και κρέατος γαλοπούλας με πιπέρι.

Η Βραζιλία ισχυρίζεται ότι η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τα κριτήρια ασφάλειας των τροφίμων Salmonella για το νωπό κρέας πουλερικών και ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος πουλερικών που προορίζονται να καταναλωθούν μαγειρεμένα, δεν συνάδουν με τη συμφωνία του ΠΟΕ για τα υγειονομικά και φυτοϋγειογενετικά μέτρα (SPS) και τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (ΓΣΔΕ), η οποία δημιουργεί «αδικαιολόγητους φραγμούς» στο εμπόριο.

Το αίτημα για διαβουλεύσεις είναι το πρώτο επίσημο βήμα διαφωνίας στη διαδικασία του ΠΟΕ. Αυτό, δίνει στους εμπλεκόμενους την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα και να βρουν λύση χωρίς δικαστικές διαμάχες. Μετά από 60 ημέρες, εάν οι διαβουλεύσεις δεν επιλύσουν τη διαφωνία, η Βραζιλία ενδέχεται να ζητήσει ετυμηγορία από επιτροπή.

Η Βραζιλία έχει ήδη εγείρει ειδική εμπορική ανησυχία (STC) σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με τη Salmonella για παρασκευάσματα νωπού κρέατος και κρέατος πουλερικών σε τέσσερις περιπτώσεις από το 2017.

Στην ΕΕ, το νωπό κρέας πουλερικών δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά εάν ανιχνευθεί Salmonella Enteritidis ή Salmonella Typhimurium. Οι κανόνες για τα παρασκευάσματα κρέατος πουλερικών απαιτούν την απουσία όλων των οροτύπων Salmonella σε δείγμα 25 γραμμαρίων.

Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν τεχνικά ή επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν τα αυστηρότερα μικροβιολογικά κριτήρια για τη Salmonella σε αλατισμένο κρέας κοτόπουλου και γαλοπούλα με πιπέρι, σε σύγκριση με τα φρέσκα πουλερικά που δεν έχουν υποστεί καμία προετοιμασία.

Πρόσθεσαν ότι οι διάφοροι κανόνες για τη Salmonella μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών προϊόντων έχουν επηρεάσει αρνητικά τις βραζιλιάνικες εξαγωγές παρασκευασμάτων κρέατος πουλερικών στην ΕΕ.

Επτά νέες εμπορικές ανησυχίες

Η Επιτροπή Υγειονομικών και Φυτοϋγειονομικών Μέτρων (SPS) του ΠΟΕ συνεδρίασε επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως αναφέρει το Food Safety News.

Τα μέλη αντιμετώπισαν 44 συγκεκριμένες εμπορικές ανησυχίες, επτά από τις οποίες τέθηκαν για πρώτη φορά. Οι συζητήσεις αφορούσαν περιορισμούς και διαδικασίες έγκρισης για τις εισαγωγές ζωικών και φυτικών προϊόντων, πολιτικές φυτοφαρμάκων και ΑΟΚ.

Τα περισσότερα νέα είδη υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ζητημάτων σχετίστηκαν με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις διαδικασίες έγκρισης. Αυτό περιελάμβανε καθυστερήσεις της ΕΕ όσον αφορά την άδεια εισαγωγής της σούπας κοτόπουλου Samgyetang της Κορέας — κορεατικής σούπας ginseng — και τους περιορισμούς εισαγωγών της Κίνας στα αλιευτικά προϊόντα, οι οποίοι τέθηκαν από το Μεξικό.

Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν προηγουμένως, ήταν σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτά, περιλαμβάνουν τη ρυθμιστική προσέγγιση της ΕΕ για τα μέγιστα επίπεδα για τους ρύπους, που επισημάνθηκε νωρίτερα αυτό το έτος από τον Καναδά με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ανησυχία του Καναδά αφορούσε το κάδμιο στα δημητριακά, τα όσπρια και τους ελαιούχους σπόρους, τα ergot και ergot alkaloids στα δημητριακά και το υδροκυανικό οξύ στον λιναρόσπορο (λινάρι).

Επίσης, ένα υγειονομικό και φυτοϋγειονομικό ζήτημα τέθηκε το 2020 και συζητήθηκε εκ νέου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 από την Αυστραλία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Κινεζική Ταϊπέι με την υποστήριξη της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, των Φιλιππίνων και των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με τους νέους κανόνες της ΕΕ για τα σύνθετα προϊόντα. Τα σύνθετα προϊόντα περιέχουν τόσο είδη φυτικής προέλευσης όσο και μεταποιημένα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Η Ιαπωνία ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας των τροφίμων μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα πριν από 10 χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν αποτελέσματα της πρόκλησης ιχνηλασιμότητας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η ΕΕ ανέφερε αυξημένους επίσημους ελέγχους και μέτρα έκτακτης ανάγκης για την εισαγωγή ορισμένων τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης από ορισμένες χώρες εισαγωγής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο