Μη συμμορφώσεις στο 42% των μπιφτεκιών και στο 40% των κοτόπουλων που πωλούνται σε σουπερμάρκετ διαπίστωσε έρευνα της FSA.
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας (FSA) δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα της τέταρτης ετήσιας έρευνάς της, η οποία βοηθά στην παρακολούθηση των αναδυόμενων κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η έρευνα διεξήχθη από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 και έλαβε δείγμα 1025 προϊόντων συνολικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορεί να βρεθούν σε ένα τυπικό καλάθι τροφίμων, μαζί με μια σειρά άλλων προϊόντων. Τα δείγματα τροφίμων αγοράστηκαν από μεγάλα εθνικά σούπερ μάρκετ και μικρότερους ανεξάρτητους λιανοπωλητές, ενώ ορισμένα δείγματα αγοράστηκαν διαδικτυακά. Τα δείγματα ελέγχθηκαν για μη δηλωμένα αλλεργιογόνα, μολυντές, νοθεία, ανακριβή σύνθεση ή εσφαλμένη επισήμανση.
- Δείτε επίσης: Lidl Fr: Ανακαλείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το ίδιο προϊόν κρέατος – Κίνδυνος δηλητηρίασης
Ενώ τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν ως μέρος αυτού του προγράμματος στοχευμένης δειγματοληψίας ήταν ασφαλή και αυθεντικά, το έργο τόνισε ορισμένες ανησυχίες που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω:
- Το 40% (16 από τα 40) κατεψυγμένου ωμού κοτόπουλου δεν συμμορφωνόταν λόγω μη δηλωθέντος ή υπερβολικού νερού (πάγος) και ζητημάτων επισήμανσης
- Το 42% (10 από τα 24) των κατεψυγμένων μπιφτεκιών βοείου κρέατος δεν ήταν συμβατά, με οκτώ δείγματα να έχουν λιγότερη περιεκτικότητα σε κρέας από ό,τι δηλώθηκε και 4 δείγματα να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα λίπους από τα αναφερόμενα.
Τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας κατεψυγμένων μπιφτέκι κοτόπουλου και βοείου κρέατος έχουν κοινοποιηθεί στους εταίρους της βιομηχανίας από την Εθνική Μονάδα Εγκλήματος Τροφίμων ( NFCU ) και έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω εργασίες για να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία είναι σε εγρήγορση.
Επίσης χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ από αυτά που δηλώνονται στην ετικέτα βρέθηκαν στο 9% των προαναμειγμένων κουτιών αλκοολούχων ποτών/κοκτέιλ και 10 ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν δεν πληρούσαν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά σύνθεσης. Και τέλος από τις 710 ετικέτες που αξιολογήθηκαν, το 11% κρίθηκε ότι είχε μη ικανοποιητική επισήμανση.
Η αναλύσεις είχαν όμως και θετικά ευρήματα όπως ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στη συμμόρφωση για το ελαιόλαδο σε ετήσια βάση 75% το 2022/23 σε 87% (26 από 30) 2023/24. Επίσης τα ποσοστά γνησιότητας τροφίμων για τα δείγματα που δοκιμάστηκαν ήταν 97% συμβατά για τους τομείς γνησιότητας και δεν υπάρχουν συνολικά γεωγραφικά hotspot για μη συμμόρφωση. Μη δηλωμένα αλλεργιογόνα ανιχνεύθηκαν σε λιγότερο από το 2% από τα 180 τρόφιμα που δοκιμάστηκαν για την παρουσία αλλεργιογόνων.