Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε την πρόοδο των συστημάτων ασφάλειας τροφίμων στα Δυτικά Βαλκάνια.
Την ασφάλεια τροφίμων και τα συστήματα που τη διασφαλίζουν εξέτασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι εκθέσεις που καλύπτουν πολλούς τομείς και εξελίξεις το περασμένο έτος στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εντόπισαν αρκετά προβλήματα σε καθεμιά από τις χώρες.
Έλλειψη Εθνικού Σχεδίου Ελέγχου για τη σαλμονέλα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη
Σε πρώτη φάση, διαπιστώθηκε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν σημείωσε καμία πρόοδο στον τομέα της γεωργίας, ο οποίος περιλαμβάνει την ασφάλεια των τροφίμων, την κτηνιατρική και φυτοϋγειονομική πολιτική και την αλιεία, όπου η προετοιμασία βρίσκεται κυρίως σε πρώιμο στάδιο.
Συγκεκριμένα, η έκθεση τονίζει πως απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την προετοιμασία και την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια και την εναρμόνιση της συλλογής δεδομένων.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε πως η Βοσνία θα πρέπει να παράσχει ένα ενημερωμένο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχου της Σαλμονέλας, να πληροί τα κριτήρια για την εξαγωγή επιτραπέζιων αυγών στην ΕΕ και να διατηρήσει τον εμβολιασμό κατά της βρουκέλλωσης.
Επιπλέον, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να βελτιώσει το σύστημα για να διασφαλίσει τις απαιτήσεις δημόσιας υγείας και υγείας των ζώων για την εξαγωγή βοείου κρέατος αιγοπροβάτων.
Πρόοδος, αλλά και στασιμότητα στο Κοσσυφοπέδιο
Το Κοσσυφοπέδιο σημείωσε κάποια πρόοδο στην ασφάλεια των τροφίμων καθώς και στην κτηνιατρική, την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και φυτοϋγειονομική πολιτική, αλλά διαπιστώθηκε στασιμότητα σε κάποια άλλα, όπως στη λήψη διεθνούς διαπίστευσης.
Για παράδειγμα, επιλύθηκε ένα μακροχρόνιο ζήτημα μεταφοράς 75 επιθεωρητών από δήμους στην Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστούν οικονομικοί πόροι σε ώστε η αρχή να διαθέτει αρκετούς επιθεωρητές.
Περιορισμένη εξέλιξη στην Αλβανία
Η Αλβανία, αν και έχει κάποιο επίπεδο προετοιμασίας στους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των τροφίμων και του κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού τομέα, η πρόοδος, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν περιορισμένη.
Αναφορικά με τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην Αλβανία, η χώρα πρέπει να ενισχύσει τους επίσημους ελέγχους και να εκπαιδεύσει το προσωπικό για την εφαρμογή των ετήσιων σχεδίων επιθεώρησης. Η Εθνική Αρχή Τροφίμων δεν έχει ακόμη βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών επιθεωρήσεων, του αριθμού των ελέγχων ή των μέτρων που λαμβάνονται για παραβάσεις.
Τέλος, ενώ υπάρχει συνεχής ευθυγράμμιση με την ΕΕ σχετικά με τα μικροβιολογικά κριτήρια των προϊόντων διατροφής, καθώς και τις απαιτήσεις υγιεινής για το κρέας και τα προϊόντα κρέατος, η έκθεση επισημαίνει πως η Αλβανία θα πρέπει να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική για την ασφάλεια των τροφίμων και να ευθυγραμμίσει τους σχετικούς νόμους για τους επίσημους ελέγχους, την υγεία των ζώων και την υγεία των φυτών για το 2023.