Αξιολόγηση των πιο πρόσφατων επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο των θερμοανεκτικών ειδών Campylobacter στην παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και στο κρέας κοτόπουλου.
Κατόπιν αιτήματος της 52ης Συνόδου της Επιτροπής Κώδικα για την Υγιεινή Τροφίμων (CCFH), η κοινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για την εκτίμηση μικροβιολογικού κινδύνου (JEMRA) συγκάλεσε συνεδρίαση στη Ρώμη της Ιταλίας από τις 6 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023, για τη συλλογή και αξιολόγηση των πιο πρόσφατων επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο των θερμοανεκτικών ειδών Campylobacter C. jejuni και C. coli (εφεξής Campylobacter) στην παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και στο κρέας κοτόπουλου, συμπεριλαμβανομένης της ανασκόπησης των κατευθυντήριων γραμμών του Codex για τον έλεγχο του Campylobacter και της Salmonella στο κρέας κοτόπουλου (CXG 78-2011).
Το πεδίο εφαρμογής επικεντρώθηκε σε πτυχές της πρωτογενούς παραγωγής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής από το σημείο της τοποθέτησης κοτόπουλου σε εγκαταστάσεις παραγωγής έως τον χειρισμό των καταναλωτών. Οι στόχοι ήταν να εντοπιστούν και να αξιολογηθούν μέτρα ελέγχου για το Campylobacter στην αλυσίδα παραγωγής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξέτασε τα διαθέσιμα δεδομένα για τον έλεγχο του Campylobacter, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε από το 2008 έως τον Οκτώβριο του 2022 και τα δεδομένα που υποβλήθηκαν ως απάντηση σε πρόσκληση για παροχή δεδομένων για αυτήν τη συνάντηση.
Οι ειδικοί:
1) προσδιόρισαν την ποιότητα και την ποσότητα των αποδεικτικών μέτρων ελέγχου
για το Campylobacter,
2) αξιολόγησαν τον αντίκτυπο των μέτρων για τον έλεγχο του Campylobacter στην αλυσίδα παραγωγής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής,
3) προσδιόρισαν ποιες παρεμβάσεις βασισμένες στον κίνδυνο αφορούσαν ειδικά το Campylobacter και ποιες ήταν γενικές για τον έλεγχο των τροφιμογενών παθογόνων στην αλυσίδα παραγωγής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής πριν και μετά τη συγκομιδή και
4) επανεξέτασαν και συνέστησαν αναθεωρήσεις στις κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο του Campylobacter και της Salmonella.
Η αξιολόγηση του μέτρου ελέγχου ξεκίνησε τη στιγμή της τοποθέτησης του νεοσσού, καθώς δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα μητρικά σμήνη ή οι πρακτικές εκκολαπτηρίου συμβάλλουν στον αποικισμό των νεοσσών κρεατοπαραγωγής. Η διαθέσιμη βιβλιογραφία για τις παρεμβάσεις βασίστηκε κυρίως σε εργαστηριακές και πιλοτικές μελέτες, με λίγες εφαρμογές εμπορικής κλίμακας. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να εξαχθούν περιορισμένα συμπεράσματα. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση συνδυασμού προσέγγισης πολλαπλών παρεμβάσεων) κατάλληλου για τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας για τη μείωση της μόλυνσης από Campylobacter στο κοτόπουλο.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη του FAO πατήστε ΕΔΩ.