Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Νέο εργαλείο για τη ροή των πόρων αγροδιατροφής

ΑρχικήΝέαFAO: Νέο εργαλείο για τη ροή των πόρων αγροδιατροφής
spot_img

Μέτρηση των εθνικών δαπανών από τους τελικούς καταναλωτές στα διάφορα στάδια των αλυσίδων αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναπτύσσει ένα νέο σύνολο δεδομένων για να παρακολουθεί τον τρόπο ροής των πόρων στην οικονομία και να αξιολογεί πόσοι από αυτούς καταλήγουν στον αγροτικό τομέα.  
 
Ο νέος τομέας της αλυσίδας αξίας τροφίμων είναι πλέον διαθέσιμο στην πύλη FAOSTAT. Στοχεύει στην κατανομή των εθνικών δαπανών τροφίμων από τους τελικούς καταναλωτές στα διάφορα στάδια των αλυσίδων αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων, ακολουθώντας την προσέγγιση «Food Dollar» που πρωτοστάτησε η Υπηρεσία Οικονομικής Έρευνας (ERS) του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Ο FAO, το Πανεπιστήμιο Cornell και το ERS ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσαρμόσουν και να κλιμακώσουν την προσέγγιση του USDA, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του μεγέθους του ρόλου που διαδραματίζει η διαμεσολάβηση της αλυσίδας αξίας τροφίμων μετά τη συγκομιδή, όπως η επεξεργασία, η αποθήκευση, η μεταφορά και η χονδρική πώληση.
 Ο νέος τομέας FAOSTAT, έχει πληροφορίες για 65 χώρες από το 2005 έως το 2015. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 20% των δαπανών για την οικιακή διατροφή είναι προς τον αγρότη, περίπου το ένα τέταρτο στη μεταποίηση και σχεδόν το μισό στη λιανική και στο χονδρικό εμπόριο.  

Ο νέος τομέας FAOSTAT σηματοδοτεί μια σημαντική και πολύπλοκη στροφή προς τη μετάβαση της στατιστικής συλλογής και ανάλυσης στα συστήματα αγροδιατροφής γενικότερα, δήλωσε ο Jose Rosero Moncayo, επικεφαλής της Στατιστικής Διεύθυνσης του FAO. 

Το τρέχον σύνολο δεδομένων θα ενημερώνεται σταθερά και θα διευρύνεται σε περισσότερες χώρες, λαμβάνοντας περισσότερα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Προς το παρόν, το σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει απαραιτήτως ευρείες κατηγορίες που μπορούν να περιλαμβάνουν εξωγενή στοιχεία όπως ο καπνός, ενώ οι περισσότερες τρέχουσες μετρήσεις του μεριδίου φαγητού εκτός σπιτιού περιλαμβάνουν χρεώσεις διαμονής ή αναψυχής.   
Παρά τους περιορισμούς κάλυψης και τις αναπόφευκτες χρονικές καθυστερήσεις προς το παρόν, το άνοιγμα του τομέα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την υιοθέτηση μιας ευρύτερης οπτικής γωνίας, που περιλαμβάνει τη διαδικασία που οδηγεί από την πρωτογενή παραγωγή στην κατανάλωση τροφίμων στο σύνολό της.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα