Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φέτα: Το τέταρτο παγκοσμίως αναγνωρίσιμο τυρί μετά από μοτσαρέλα, γκούντα και παρμεζάνα!

ΑρχικήΝέαΦέτα: Το τέταρτο παγκοσμίως αναγνωρίσιμο τυρί μετά από μοτσαρέλα, γκούντα και παρμεζάνα!
spot_img

Ομαλοποιήθηκε η αγορά φέτας όπως διαπιστώθηκε 14η Τελετή Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς 2025.

Ανάμεσα στα τέσσερα πρώτα πιο αναγνωρίσιμα τυριά, διεθνώς, είναι η φέτα, που αποτελεί “ταυτοτικό” προϊόν για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα, με πολύ καλές προοπτικές, τονίστηκε σε συζήτηση στην 14η Τελετή Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς 2025, που διοργάνωσαν η εφημερίδα Agrenda και η Οργανωτική Επιτροπή του Αγρότη της Χρονιάς και η Tsomokos Communications.

Ο πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος της Ρούσσας ΑΕ, κ. Αλέξανδρος Μποτός υπογράμμισε, σε ότι αφορά το προϊόν, πως “έχει επέλθει μία ομαλοποίηση της αγοράς και όσον αφορά τις τιμές υπήρχε μία μικρή πτώση, η οποία αντικατοπτρίζει και την πτώση του κόστους παραγωγής του γάλακτος”.

‘Νομίζω,είπε, ότι είμαστε σε ένα καλό στάδιο ισορροπίας και από δω και πέρα θα διαγραφεί μία καλύτερη πορεία για το προϊόν. Έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για την προστασία του προϊόντος, υπάρχει αγορά, έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από όλους τους εξαγωγείς, έχει βελτιωθεί η εικόνα του προϊόντος, έχει πάρει μία θέση γενικά στο χώρο των τυροκομικών. Μία θέση κοντά στα 3 πρώτα τυριά. Θα λέγαμε ότι κοντά στη μοτσαρέλα, τη γκούντα και το παρμιτζάνο, το τέταρτο αναγνωρίσιμο τυροκομικό προϊόν, αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά, είναι η φέτα. Πιστεύω, ότι από δω και πέρα θα έχουμε μία ομαλή εξέλιξη κυρίως στον τιμών για να μη χάσουμε θέσεις το ράφι και όλα θα πάνε πολύ καλύτερα”.

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων , ο κ. Παύλος Σατολιάς επεσήμανε ότι ” τη μοναδικότητα της φέτας, που είναι ταυτοτική για τη χώρα μας, είναι η… ταυτότητα μας,δεν την έχει άλλο προϊόν” καθώς “δεν μπορεί να έχει άλλος φέτα”.

«Ήδη, πατάει σε 78 αγορές. Τα δύο τρίτα της παραγωγής εξάγονται. Στο πρώτο εξάμηνο του 24 έχουμε 7% αύξηση στις εξαγωγές ποσοτικά, όχι οικονομικά ” είπε και συνέχισε:

“Πρέπει να έχουμε συνεταιριστικά σχήματα ισχυρά και την πολιτεία αρωγό να λύνει τα προβλήματα, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, των εργατών, τα προβλήματα των θεμάτων της αγοράς. Η φέτα δεν κινδυνεύει στο εξωτερικό, αλλά εσωτερικά. Να έχουμε ένα πλαίσιο που δεν θα νιώθει ο καθένας ατιμωρησία και ο κάθε κατεργάρης που θα παίξει με το εθνικό αυτό προϊόν, το ΠΟΠ, να πάει στον πάγκο του. Είναι ένα μοναδικό προϊόν, που τα επόμενα χρόνια θα απογειωθεί αρκεί να προσέξουμε”.

Από το Συνεταιρισμό Καρυάς Ολύμπου, ο παραγωγός Ιωάννης Καραγκόγκος σημείωσε ότι η τιμή που έχει διαμορφωθεί φέτος στο γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για για την παραγωγή της φέτας, είναι κοντά στο 1,5 euro και πρόσθεσε:

“Είμαστε ένα χωριό στον Όλυμπο, αποκλειστικά κτηνοτροφικό χωριό, 300 κατοίκων. Έχουν συνεργαστεί όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις ομάδες παραγωγών και έχουμε στήσει στο συνεταιρισμό μας, που έχει σαν κύριο παραγόμενο προϊόν το αιγοπρόβειο γάλα. Είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή της φέτας. Συνεργαζόμαστε με τις γαλακτοβιομηχανίες για να προωθήσουμε το προϊόν μας, με τις εταιρείες ζωοτροφών για να παράγουμε το ποιοτικό προϊόν που ενδιαφέρει τις εταιρείες και χρόνο με το χρόνο, βήμα με το βήμα, προσπαθούμε να παρέχουμε στα μέλη μας όσο το καλύτερες συνθήκες για εργασία και όσο καλύτερο εισόδημα γίνεται για τις οικογένειές τους”.

Ο αντιπρόεδρος της ΒΙΟΖΟΚΑΤ και Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου σημείωσε ότι “από τα βασικά προβλήματα που έχουμε θίξει στο υπουργείο είναι το κομμάτι των ελέγχων στα σύνορα” και συνέχισε :

“Όπως έχει αποδειχθεί, κατά συντριπτική πλειοψηφία, η ευλογιά , η διασπορά της ευλογιάς, προέρχεται από τις μετακινήσεις και τις αγωγές των ζώων, οπότε είναι φως φανάρι στο κράτος, τι πρέπει να κάνει πώς πρέπει να μεριμνήσει για να για να εξαλείψει το πρόβλημα. Οπότε ελπίζουμε όλοι μας να είμαστε τυπικοί και σοβαροί απέναντι στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου. Το κομμάτι, για το οποίο οι παραγωγοί και έχουνε δίκιο που παραπονιούνται, αφορά το κόστος διατροφής, ότι αυξάνεται το κόστος της διατροφής των ζώων”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο