ΜΚΟ αποκαλύπτει μεγάλα κενά ιχνηλασιμότητας που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ.
Μια νέα έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη ιχνηλασιμότητα στην παραγωγή φοινικέλαιου, παρά τη δέσμευση της βιομηχανίας για μηδενική αποψίλωση των δασών.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση SPOTT 2023 που δημοσιεύθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL) πάνω από τα 2/3 των 100 κορυφαίων εταιρειών φοινικέλαιου στον κόσμο, έχουν δεσμευτεί για μηδενική αποψίλωση των δασών πριν από την εφαρμογή του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών (EUDR) τον Δεκέμβριο του 2024.
Σκοπός των νέων κανόνων είναι να διασφαλιστεί ότι η κατανάλωση και το εμπόριο κάποιων βασικών υλών και προϊόντων που καταναλώνει και εμπορεύεται εκτεταμένα η ΕΕ, δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση και περαιτέρω υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων. Ο Κανονισμός θεσπίζει υποχρεωτικούς κανόνες δέουσας επιμέλειας για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης και τους εμπόρους που διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ ή εξάγουν από αυτήν τα ακόλουθα βασικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του: φοινικέλαιο, βοοειδή, ξυλεία, καφέ, κακάο, καουτσούκ και σόγια.
Ωστόσο η αξιολόγηση αποκάλυψε, ότι λιγότερο από το 12% των εταιρειών που αξιολογήθηκαν έχουν δημοσιοποιήσει τις γεωγραφικές τοποθεσίες των φυτειών των προμηθευτών τους, δεδομένο που θεωρείται κρίσιμο, για την επαλήθευση μηδενικών δεσμεύσεων αποψίλωσης των δασών.
Η Imogen Fanning, Αναλυτής Αειφόρου Επιχειρηματικού Έργου της ZSL, εξήγησε: «Οι φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου καλλιεργούνται σε περιοχές με τροπικά δάση, γεμάτες με ποικίλα άγρια ζώα. Χωρίς τον ακριβή γεωεντοπισμό αυτών των φυτειών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτεί η τήρηση των δεσμεύσεών τους για την προστασία των δασών και της άγριας ζωής».
Σύμφωνα με στοιχεία SPOTT , τα κενά ιχνηλασιμότητας στον τομέα του φοινικέλαιου είναι πολλά και ανησυχητικά στην αλυσίδα εφοδιασμού. Από το 2023, εκτός από το ότι μόνο το 11,5% είχε αποκαλύψει χάρτες για όλες τις φυτείες τρίτων προμηθευτών, οι οποίες περιλαμβάνουν ανεξάρτητους μικροϊδιοκτήτες, μόνο το 53,8% των εταιρειών είχαν δημοσιοποιήσει γεωαναφερόμενους χάρτες των δικών τους περιουσιών και μόλις το 15,9% το έκανε για τους μικροκαλλιεργητές που διαχειρίζονται αυτές οι εταιρείες.