Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food Fraud: Εντοπισμός απάτης σε τρόφιμα μέσω παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFood Fraud: Εντοπισμός απάτης σε τρόφιμα μέσω παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης
spot_img

Ερευνητές στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ότι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για απάτες τροφίμων, που βασίζεται στην παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

Το σύστημα διατροφικής απάτης – που ονομάζεται MedISys-FF, αποκαλύπτει τάσεις που μπορεί να βοηθήσουν τις αρχές τροφίμων και τη βιομηχανία να εστιάσουν τις δραστηριότητές τους στον έλεγχο και την επιβολή, αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες απειλές προτού διαδοθούν ευρέως, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για παράδειγμα, το σύστημα προέβλεψε μια σύνδεση μεταξύ του COVID-19 και του παράνομου αλκοόλ που φαινόταν να προέρχεται από παραπλανητικές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει/ή να θεραπεύσει τις λοιμώξεις από κορωνοϊό.

Το 2020, καταναλώθηκε νοθευμένο με μεθανόλη αλκοόλ με αποτέλεσμα σχεδόν 300 άνθρωποι να πεθάνουν στο Ιράν, γεγονός που έχει αποδοθεί στα παραπλανητικά μηνύματα.

Υπάρχουν και άλλα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων δεδομένων iRASFF, EMA, HorizonScan και AAC-FF, αλλά επί του παρόντος μόνο το MedISys-FF είναι δημόσια διαθέσιμο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μεταξύ 2015 και 2020, το σύστημα συγκέντρωσε 4.375 άρθρα σχετικά με περιστατικά απάτης σε τρόφιμα από 164 χώρες σε 41 διαφορετικές γλώσσες. Η ανάλυση του περιεχομένου έδειξε ότι η απάτη με προϊόντα κρέατος ήταν η πιο συχνή, ακολουθούμενη από τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά/αρτοποιία και τα ψάρια.

Η απάτη που σχετίζεται με την ημερομηνία λήξης ήταν ο πιο συνηθισμένος τύπος δραστηριότητας, ακολουθούμενη από παραποίηση και εσφαλμένη επισήμανση της χώρας προέλευσης.

«Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το MedISys-FF μπορεί να είναι χρήσιμο για τις ρυθμιστικές αρχές και τη βιομηχανία τροφίμων για τον εντοπισμό τάσεων και πιθανών περιστατικών απάτης τροφίμων που συμβαίνουν οπουδήποτε στον κόσμο και ως εκ τούτου μπορεί να υποστηρίζει έγκαιρα μέτρα για την άρθρωση, ανάλυση και ενίσχυση της επικοινωνίας σχετικά με περιστατικά απάτης τροφίμων», καταλήγουν. οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Food Control.

Πηγή: https://www.securingindustry.com/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο