Ερευνητές στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ότι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για απάτες τροφίμων, που βασίζεται στην παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο.
Το σύστημα διατροφικής απάτης – που ονομάζεται MedISys-FF, αποκαλύπτει τάσεις που μπορεί να βοηθήσουν τις αρχές τροφίμων και τη βιομηχανία να εστιάσουν τις δραστηριότητές τους στον έλεγχο και την επιβολή, αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες απειλές προτού διαδοθούν ευρέως, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για παράδειγμα, το σύστημα προέβλεψε μια σύνδεση μεταξύ του COVID-19 και του παράνομου αλκοόλ που φαινόταν να προέρχεται από παραπλανητικές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει/ή να θεραπεύσει τις λοιμώξεις από κορωνοϊό.
Το 2020, καταναλώθηκε νοθευμένο με μεθανόλη αλκοόλ με αποτέλεσμα σχεδόν 300 άνθρωποι να πεθάνουν στο Ιράν, γεγονός που έχει αποδοθεί στα παραπλανητικά μηνύματα.
Υπάρχουν και άλλα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων δεδομένων iRASFF, EMA, HorizonScan και AAC-FF, αλλά επί του παρόντος μόνο το MedISys-FF είναι δημόσια διαθέσιμο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Μεταξύ 2015 και 2020, το σύστημα συγκέντρωσε 4.375 άρθρα σχετικά με περιστατικά απάτης σε τρόφιμα από 164 χώρες σε 41 διαφορετικές γλώσσες. Η ανάλυση του περιεχομένου έδειξε ότι η απάτη με προϊόντα κρέατος ήταν η πιο συχνή, ακολουθούμενη από τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά/αρτοποιία και τα ψάρια.
Η απάτη που σχετίζεται με την ημερομηνία λήξης ήταν ο πιο συνηθισμένος τύπος δραστηριότητας, ακολουθούμενη από παραποίηση και εσφαλμένη επισήμανση της χώρας προέλευσης.
«Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το MedISys-FF μπορεί να είναι χρήσιμο για τις ρυθμιστικές αρχές και τη βιομηχανία τροφίμων για τον εντοπισμό τάσεων και πιθανών περιστατικών απάτης τροφίμων που συμβαίνουν οπουδήποτε στον κόσμο και ως εκ τούτου μπορεί να υποστηρίζει έγκαιρα μέτρα για την άρθρωση, ανάλυση και ενίσχυση της επικοινωνίας σχετικά με περιστατικά απάτης τροφίμων», καταλήγουν. οι ερευνητές.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Food Control.