Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανοιχτά από τις 7:30 το πρωί τα κρεοπωλεία – Εντατικοί έλεγχοι των αρχών

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΑνοιχτά από τις 7:30 το πρωί τα κρεοπωλεία - Εντατικοί έλεγχοι των αρχών
spot_img

Από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 7:30 το απόγευμα μπορούν να είναι ανοικτά, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, τα κρεοπωλεία ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν στη 1 το μεσημέρι και θα λειτουργούν μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Για αύριο Μεγάλο Σάββατο τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 ή 4 το μεσημέρι (ανάλογα με την πρόταση των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων) ενώ για τα μεγάλα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) έχει γνωστοποιήσει ότι το ωράριο λειτουργίας για τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα 25 Απριλίου τα καταστήματα δεν λειτουργούν.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλο το εύρος της αγοράς με εντατικό ρυθμό, σύμφωνα με τις επισημάνσεις στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των τιμών όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στη Βαρβάκειο Αγορά: «Όπως βλέπετε οι τιμές – και θέλω να συγχαρώ τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με τον οποίο συνεργαστήκαμε – πετύχαμε να είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που περιμέναμε. Όλοι μιλάγανε για 15 – 16 ευρώ και όπως βλέπετε οι τιμές ξεκινάνε από τα 8 ευρώ και φτάνουν στα 12 -14 ευρώ το καλύτερο αρνί. ‘Αρα πήγαμε πολύ κάτω από τις προβλέψεις, σε εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες, με πολλή δουλειά και πολλούς ελέγχους».

Εκτίμηση Κόστους Πασχαλινού Τραπεζιού

Ωστόσο αυξημένο εκτιμούν οι έμποροι ότι είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού.

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. -ΕΣΕΕ) προέβη και φέτος στην εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, μέσω επιτόπιας τιμοληψίας τόσο από μεγάλες αλυσίδες super-markets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, αλλά και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η εκτίμηση του κόστους για το πασχαλινό τραπέζι του 2022 επιχειρείται εν μέσω ενός ιδιαίτερα ρευστού πλαισίου, καθώς οι μεταβολές των τιμών είναι πολύ συχνές.

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ εκτιμά ότι το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ. Σε σχέση με το 2021, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού φαίνεται ότι θα είναι πολύ αυξημένο από 13,1% έως 19,2%, ένα εύρος όμως που σκιαγραφεί και την ποικιλία επιλογών που έχουν οι καταναλωτές. Οι τιμές είναι ισχυρά διογκωμένες ακόμη και σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 οπότε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.

Όπως υπογραμμίζεται, οι καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αβεβαιότητα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων έχουν ισχυρό επιβαρυντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών.

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα