Ευρωπαϊκό έργο για την ενδυνάμωση των πρακτικών της αστικής γεωργίας στην Ευρώπη.
Τη γνώση που χρειάζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επαγγελματίες, σχετικά με τα οφέλη, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους της αστικής γεωργίας, φιλοδοξούν να παράξουν οι συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό έργο FOODCITYBOOST, προτείνοντας μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και δημιουργώντας το κατάλληλο εργαλείο, που θα τους λύσει τα χέρια.
«Στόχος του FOODCITYBOOST, είναι να προτείνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων της αστικής γεωργίας και των πολιτικών για την τόνωση της βιώσιμης αστικής αγροτικής ανάπτυξης» αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση του FoodScale Hub.
Επισημαίνεται, δε, ότι στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων, που θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες, να διαμορφώσουν πολιτικές και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, που μπορούν να ενισχύσουν τα οφέλη και να μετριάσουν τους κινδύνους της αστικής γεωργίας.
Το FOODCITYBOOST, διάρκειας τεσσάρων χρόνων (2024-2028), χρηματοδοτείται από το Horizon Europe με το ποσό των 4.985.746,25 ευρώ. Έχει στον πυρήνα του την ενδυνάμωση των πρακτικών της αστικής γεωργίας στην Ευρώπη και στοχεύει στην απελευθέρωση της δυναμικής της.
Ξεκίνησε να «τρέχει» την 1η Ιανουαρίου φέτος, ενώ στο έργο συμμετέχει μια διεπιστημονική κοινοπραξία 20 εταίρων από τις ακόλουθες εννέα χώρες της ΕΕ: Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Λετονία, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ (VU Amsterdam). Η διεπιστημονική αυτή κοινοπραξία συγκεντρώνει τεχνογνωσία στα πεδία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, της πολιτικής ανάλυσης, των συστημάτων γης, της αστικής γεωργίας και της περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάλυσης, με σκοπό να διευρύνει τη γνωστική βάση της αστικής γεωργίας, μέσω μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης.
Όπως επισημαίνεται στην σημερινή ανακοίνωση του FoodScale Hub, το εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων για τον προσδιορισμό των σχετικών με την αστική γεωργία πολιτικών, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ανάπτυξή της, περιλαμβάνει τη διάγνωση των σημερινών συστημάτων αστικής γεωργίας, τη δημιουργία ενός εργαλείου αξιολόγησης της βιωσιμότητας των συστημάτων, τη χωρική ανάλυση της διασύνδεσης μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, καθώς και των πιθανών συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ τους. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτυχθούν καινοτόμα συστήματα αστικής γεωργίας και αξιολόγηση του αντίκτυπου της αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής σε μελλοντικές εκδοχές αγροτικής ανάπτυξης στις πόλεις και στην ύπαιθρο.
Οι αστικοί κήποι, η γεωργία στις οροφές των κτιρίων και οι καλλιέργειες εσωτερικών χώρων με λαμπτήρες LED συνθέτουν ευέλικτα αγροτικά συστήματα που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αγροδιατροφικών συστημάτων και του τρόπου ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου Πιερ Σοπέν (Pierre Chopin) από το Ινστιτούτο IVM, του πανεπιστημίου Vrije του Άμστερνταμ. «Θα εργαστούμε από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να δώσουμε ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη της αστικής και περιαστικής γεωργίας» σημείωσε ο ίδιος.
Μέσω του ευρωπαϊκού έργου, θα διερευνηθούν οι παρούσες και μελλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της αστικής γεωργίας, καθώς και των πιθανών αντικτύπων της ανάπτυξής της, σε αστικές, περιαστικές και αγροτικές περιοχές. Το έργο συνδέει περισσότερα από 100 ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) μέσω έξι «ζωντανών εργαστηρίων» (living labs) για να αξιολογήσει τη δυναμική της αστικής γεωργίας, καθώς και τις τρέχουσες και μελλοντικές πιθανές σχετικές πολιτικές.
ΑΠΕ