Το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, οι τιμές πώλησης παραγωγού στο αγελαδινό γάλα μειώθηκαν 7-8 λεπτά το λίτρο και οι τιμές στο ράφι… ανέβηκαν 35 λεπτά το λίτρο.
Πώς γίνεται οι παραγωγοί να πουλάνε φτηνότερα τα προϊόντα τους σε σύγκριση με το φθινόπωρο, ενώ αντίθετα οι τιμές λιανικής να αυξάνονται; Το παράδοξο φαινόμενο, που είναι πιο εμφανές στα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν στηλιτεύσει επανειλημμένα οι κτηνοτρόφοι, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του γραμματέα του κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου, Αντώνη Τσίτσα, ο οποίος επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «ενώ το δίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος οι τιμές πώλησης του παραγωγού στο αγελαδινό γάλα μειώθηκαν 7-8 λεπτά το λίτρο, οι τιμές στο ράφι ανέβηκαν 35 λεπτά το λίτρο».
Τα παραπάνω ποσοστά δεν αφορούν όλη την περιφέρεια, ούτε όλες τις επώνυμες ετικέτες, όμως αντανακλούν μια γενικότερη τάση που διαχέεται σε όλη την αγορά. Εξαίρεση στις ανατιμητικές τάσεις αποτελεί το φρέσκο γάλα ιδιωτικής ετικέτας, που πωλείται από αλυσίδες σουπερμάρκετ από 1,12 ευρώ το λίτρο, επιλέγοντας εσκεμμένα να ρίξουν τις τιμές σε συγκεκριμένους κωδικούς, ως πρακτική να προσεγγίσουν πελάτες.
Αν και διαφωνούν με το γενικευμένο μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά, οι παραγωγοί παραδέχονται ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, η οποία όμως εντοπίζεται σε συγκεκριμένους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τον μηχανισμό τιμολόγησης των γαλακτοκομικών αναλύει στην «Eφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Τάκης Πεβερέτος, επιμένοντας ότι το μεγαλύτερο «καπέλο» στις τιμές μπαίνει από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ.
«Λένε ότι αγοράζουν το γάλα από τις βιομηχανίες από 1,17 ώς 1,20 ευρώ το λίτρο, όμως αυτή είναι η τιμή τιμολόγησης. Μαζί με την έκπτωση επί του τζίρου, που επιβάλλουν ως “πιστωτικό τιμολόγιο” στους προμηθευτές, για την προώθηση στο ράφι, η πραγματική τιμή χονδρικής είναι εώς και 1 ευρώ. Πώς γίνεται λοιπόν να βλέπουμε τιμές στο ράφι από 1,60 εώς και πάνω από 2 ευρώ; Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για αισχροκέρδεια καθώς υπάρχει κέρδος άνω του 50%».
Η τάση της μείωσης των τιμών στη χονδρική ενώ αυξάνονται στη λιανική επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη γεωργία και κτηνοτροφία. Τον Δεκέμβριο ο γενικός δείκτης τιμών εκροών, δηλαδή οι τιμές τις οποίες πουλάνε οι παραγωγοί τα προϊόντα τους, αποκλιμακώθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ σε ορισμένα προϊόντα οι μειώσεις αγγίζουν το 3,8%. Η αποκλιμάκωση αυτή δεν έχει περάσει ακόμα στα ράφια, καθώς τα τρόφιμα εξακολουθούν να ακριβαίνουν παρά τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ.