Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα: Το παράδοξο της μείωσης τιμών παραγωγού ενώ οι τιμή στο ράφι αυξάνεται!

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΓάλα: Το παράδοξο της μείωσης τιμών παραγωγού ενώ οι τιμή στο ράφι αυξάνεται!
spot_img

Το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, οι τιμές πώλησης παραγωγού στο αγελαδινό γάλα μειώθηκαν 7-8 λεπτά το λίτρο και οι τιμές στο ράφι… ανέβηκαν 35 λεπτά το λίτρο.

Πώς γίνεται οι παραγωγοί να πουλάνε φτηνότερα τα προϊόντα τους σε σύγκριση με το φθινόπωρο, ενώ αντίθετα οι τιμές λιανικής να αυξάνονται; Το παράδοξο φαινόμενο, που είναι πιο εμφανές στα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν στηλιτεύσει επανειλημμένα οι κτηνοτρόφοι, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του γραμματέα του κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου, Αντώνη Τσίτσα, ο οποίος επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «ενώ το δίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος οι τιμές πώλησης του παραγωγού στο αγελαδινό γάλα μειώθηκαν 7-8 λεπτά το λίτρο, οι τιμές στο ράφι ανέβηκαν 35 λεπτά το λίτρο».

Τα παραπάνω ποσοστά δεν αφορούν όλη την περιφέρεια, ούτε όλες τις επώνυμες ετικέτες, όμως αντανακλούν μια γενικότερη τάση που διαχέεται σε όλη την αγορά. Εξαίρεση στις ανατιμητικές τάσεις αποτελεί το φρέσκο γάλα ιδιωτικής ετικέτας, που πωλείται από αλυσίδες σουπερμάρκετ από 1,12 ευρώ το λίτρο, επιλέγοντας εσκεμμένα να ρίξουν τις τιμές σε συγκεκριμένους κωδικούς, ως πρακτική να προσεγγίσουν πελάτες.

Αν και διαφωνούν με το γενικευμένο μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά, οι παραγωγοί παραδέχονται ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, η οποία όμως εντοπίζεται σε συγκεκριμένους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τον μηχανισμό τιμολόγησης των γαλακτοκομικών αναλύει στην «Eφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Τάκης Πεβερέτος, επιμένοντας ότι το μεγαλύτερο «καπέλο» στις τιμές μπαίνει από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ.

«Λένε ότι αγοράζουν το γάλα από τις βιομηχανίες από 1,17 ώς 1,20 ευρώ το λίτρο, όμως αυτή είναι η τιμή τιμολόγησης. Μαζί με την έκπτωση επί του τζίρου, που επιβάλλουν ως “πιστωτικό τιμολόγιο” στους προμηθευτές, για την προώθηση στο ράφι, η πραγματική τιμή χονδρικής είναι εώς και 1 ευρώ. Πώς γίνεται λοιπόν να βλέπουμε τιμές στο ράφι από 1,60 εώς και πάνω από 2 ευρώ; Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για αισχροκέρδεια καθώς υπάρχει κέρδος άνω του 50%».

Η τάση της μείωσης των τιμών στη χονδρική ενώ αυξάνονται στη λιανική επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη γεωργία και κτηνοτροφία. Τον Δεκέμβριο ο γενικός δείκτης τιμών εκροών, δηλαδή οι τιμές τις οποίες πουλάνε οι παραγωγοί τα προϊόντα τους, αποκλιμακώθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ σε ορισμένα προϊόντα οι μειώσεις αγγίζουν το 3,8%. Η αποκλιμάκωση αυτή δεν έχει περάσει ακόμα στα ράφια, καθώς τα τρόφιμα εξακολουθούν να ακριβαίνουν παρά τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο