Το έργο των επιστημόνων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) δεν είναι μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο και υψηλού επιπέδου, αλλά μετουσιώνεται σε δράσεις με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Την ανοδική πορεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην έρευνα, «επιβεβαίωσε» η πρόσφατη διάκριση 24 μελών του, τα οποία συγκαταλέγονται στη λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα η κοινωνική του προσφορά θα σφραγιστεί με μία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση «της επισιτιστικής ασφάλειας».
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η ετήσια λίστα που αξιολογεί την απήχηση του επιστημονικού έργου για σχεδόν 10.000.000 επιστήμονες ανά τον κόσμο, ταξινομώντας τους σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υπο-πεδία. Περιλαμβάνει τους ερευνητές, οι οποίοι σε παγκόσμιο επίπεδο πέτυχαν την αναγνώριση μέσω αναφορών άλλων επιστημόνων στο δημοσιευμένο έργο τους σε τόσο υψηλό αριθμό, έτσι ώστε να αντιστοιχεί στο υψηλότερο 2% του συνόλου των ερευνητών ανά γνωστικό πεδίο.
«Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει τη διαρκή ανοδική πορεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την αδιαμφισβήτητη δεσπόζουσα θέση στα παγκόσμια ακαδημαϊκά δρώμενα» δήλωσε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρος Κίντζιος τονίζοντας ότι «ουσιαστικά, περισσότεροι από ένας στους δέκα συναδέλφους μας έχουν ήδη ενταχθεί στον κατάλογο του 2% των κορυφαίων παγκοσμίως επιστημόνων. Αυτό καθιστά το ίδρυμα μας ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα στο πεδίο του και ακόμα έρχεται να επιβεβαιώσει τα πρόσφατα πορίσματα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να έρχεται πρώτο στην παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων ανά υποψήφιο διδάκτορα – και αυτό παρά το σχετικά μεσαίο μέγεθος του».
Το ΓΠΑ αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού υπερπανεπιστημίου EU-CONEXUS για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης. «Έχουμε να επιδείξουμε ποσοτική και ποιοτική αριστεία στην έρευνα (αριθμός δημοσιεύσεων, χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων από ανταγωνιστικές πηγές) μεγαλύτερη από ότι όλα τα υπόλοιπα οκτώ Πανεπιστήμια της Συμμαχίας, μερικά από τα οποία εδρεύουν σε πολύ πλουσιότερες χώρες από την Ελλάδα και με μεγαλύτερη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πχ Γερμανία, Γαλλία)» υπογραμμίζοντας πως «αν μη τι άλλο, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη για τη σημαντική συμβολή του Δημόσιου Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη και αναγνωρισιμότητα της πατρίδας μας».
«Το ΓΠΑ να αναγνωρισθεί ως το Εθνικό Γεωτεχνικό Πανεπιστήμιο»
Μετά από αυτή τη σημαντική διάκριση ο πήχης έχει ανέβει με τον κ. Κίντζιο να περιγράφει το «αύριο» του Πανεπιστημίου. «Κεντρικός στόχος της στρατηγικής του ΓΠΑ, ως του μόνου αμιγώς γεωτεχνικού ιδρύματος της χώρας, είναι να συμπεριλάβει στα προγράμματα σπουδών του όλα τα γνωστικά αντικείμενα του γεωτεχνικού τομέα και να κατέχει πρωταγωνιστικό ρολό στις εξελίξεις σε όλη την κλίμακα της αγροδιατροφής».
«Κεντρική στρατηγική μας επιδίωξη» υπογράμμισε «αποτελεί η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τη διατήρηση των ήδη υφιστάμενων Τμημάτων και τη δημιουργία τουλάχιστον δύο νέων με καθαρό γεωτεχνικό προσανατολισμό. Η στρατηγική αυτή υπηρετεί και τον ευρύτερο στόχο της αναγνώρισης του ΓΠΑ ως το Εθνικό Γεωτεχνικό Πανεπιστήμιο».
Πρωτοβουλία του ΓΠΑ για δωρεάν πρόσβαση σε κηπευτικά και λαχανικά
Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών στα καύσιμα. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών τον Ιανουάριο αναμένεται να «ανακοινωθεί μία σημαντική πρωτοβουλία της Πρυτανείας του ΓΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας από την οποία δοκιμάζονται εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες συμπολιτών μας».
Όπως είπε, η εν λόγω πρωτοβουλία θα αποτελεί απάντηση «στη ραγδαία αύξηση των τιμών τροφίμων, λόγω τόσο της αύξησης του πραγματικού κόστους όσο και του πληθωρισμού. Με την εκκίνηση της συγκεκριμένης δράσης, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε κηπευτικά και λαχανικά στον τόπο διαμονής τους».
Τέλος, από την αρχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου το ΓΠΑ έχει προβεί σε σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του. Αρχικά συνέταξε το σχέδιο διαχείρισης επειγουσών έκτακτων συνθηκών ή κρίσεων (emergency & crisis planning & preparedness), σκοπός του οποίου είναι να εφαρμοσθεί σε περιόδους, επιδημίας ή πανδημίας, φυσικών καταστροφών (σεισμοί/ πλημμύρες) ή σε σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (ακραία καιρικά φαινόμενα, έντονες βροχοπτώσεις, καύσωνες, ξηρασίες).
ΑΠΕ