Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μετά το κρέας εργαστηρίου τώρα έρχεται και το παγωτό από κύτταρα γάλακτος

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΜετά το κρέας εργαστηρίου τώρα έρχεται και το παγωτό από κύτταρα γάλακτος
spot_img

Η Unilever θα λανσάρει το 2023 παγωτό από γάλα εργαστηρίου με βάση τα κύτταρα.

H παραγωγή κρέατος εργαστηρίου με βάση τα κύτταρα, έχει κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και των καταναλωτών, οι οποίοι στρέφονται προς μία πιο ηθική και πιο φιλική για το περιβάλλον, εκδοχή του κρέατος. Όμως δεν είναι μόνο το κρέας εργαστηρίου στο οποίο επενδύονται δισεκατομμύρια. Στο παιχνίδι μπαίνουν και τα γαλακτοκομικά και κατ’ επέκταση και τα παγωτά που θα παράγονται από «γάλα χωρίς αγελάδες»

Ένας από τους παγκόσμιους κολοσσούς στην αγορά τροφίμων, η ολλανδο-βρετανική εταιρεία Unilever πρόκειται να παράγει τον επόμενο χρόνο παγωτό, φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα, που καλλιεργείται σε εργαστήριο. Η διαδικασία περιλαμβάνει έναν τύπο ζύμωσης ακριβείας στην οποία η μαγιά και οι μύκητες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πρωτεϊνών γάλακτος είναι πανομοιότυπες με τα ζωικά κύτταρα γάλακτος. Ο Andy Sztehlo, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης παγωτού της Unilever, είπε πως η  εταιρεία συνεργάζεται με πολλές startups για να καταλήξει με ποια θα συνεργαστεί για την παραγωγή παγωτού εργαστηρίου. Ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλει αρκετά πρωτότυπα «εργαστηριακού γάλακτος» προς εξέταση από τη Unilever. Η εταιρεία ελπίζει να εμπορευματοποιήσει το επόμενο έτος, ένα νέο παγωτό με μια από τις παγκοσμίου φήμης μάρκες της – Ben & Jerry’s, Miko, Magnum, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποιο θα επιλέξει για το ντεμπούτο της.

Τα προϊόντα αυτά θα περιέχουν μεν γαλακτοκομικά και δεν θα χαρακτηρίζονται ως «χωρίς γαλακτοκομικά», αλλά δεν θα φέρουν ηθικούς προβληματισμούς σχετικά με κακοποίηση των ζώων. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο έχουν άλλο ένα πλεονέκτημα έναντι του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο: πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στη λακτόζη και το καλλιεργούμενο γάλα μπορεί να τροποποιηθεί για να ικανοποιεί αυτή την μερίδα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις εταιρείες που ασχολούνται με την έρευνα «γάλακτος χωρίς αγελάδες» το γάλα αυτό, είναι πολύ πιο βιώσιμο , χρησιμοποιώντας 97% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, 99% μειωμένη κατανάλωση νερού και 60% μειωμένη χρήση μη ανανεώσιμης ενέργειας, σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες ορού γάλακτος που βρίσκονται στο παραδοσιακό γάλα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα