Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Για πρώτη φορά: Η Δανία εκπονεί Εθνικό σχέδιο δράσης για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης

ΑρχικήΝέαΓια πρώτη φορά: Η Δανία εκπονεί Εθνικό σχέδιο δράσης για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης
spot_img

Η κυβέρνηση της Δανίας δημοσίευσε το πρώτο στο κόσμο εθνικό σχέδιο δράσης που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μπορεί να μεταβεί προς ένα σύστημα τροφίμων με βάση τα φυτά.

Το σχέδιο , που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας της Δανίας, αποτελεί μέρος μιας πολιτικής γεωργικής συμφωνίας από το 2021 και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει και να προωθήσει τον φυτικό τομέα της Δανίας. Το όραμα της κυβέρνησης είναι η παραγωγή και η κατανάλωση φυτικών τροφίμων στη Δανία να εμπνεύσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν την παροχή εκπαίδευσης σε σεφ σε δημόσιες και ιδιωτικές κουζίνες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας περισσότερων γευμάτων με βάση τα φυτά, καθώς και μεγαλύτερη εστίαση στη διατροφή με βάση τα φυτά στα δημοτικά σχολεία και ενίσχυση των δεξιοτήτων με βάση τα φυτά σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. 

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες για την αύξηση των εξαγωγών φυτικών τροφίμων από τη Δανία μέσω πρεσβειών και υπογραμμίζει τη φιλοδοξία να αυξηθεί η χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη.  

Η δημοσίευση του σχεδίου ακολουθεί την επένδυση ορόσημο 1 δισεκατομμυρίου κορωνών (168 εκατ. ευρώ) για την προώθηση των φυτικών τροφίμων που ανακοινώθηκε πριν από δύο χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία διατέθηκαν σε ένα νέο Ταμείο για τα φυτικά τρόφιμα. Το ταμείο επικεντρώνεται στην προώθηση της έρευνας σε διάφορες βιολογικές καλλιέργειες και τις εφαρμογές τους στη δημιουργία νόστιμων, θρεπτικών φυτικών τροφίμων.

Ο πρώτος γύρος αυτού του ταμείου έλαβε 101 αιτήσεις από νεοφυείς επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς, ζητώντας υπερτριπλάσιο από τον προϋπολογισμό των 58 εκατομμυρίων κορωνών (7,78 εκατ. ευρώ) – ένα σαφές σημάδι των δυνατοτήτων του κλάδου μεταξύ των Ευρωπαίων ερευνητών και επιχειρήσεων.

Ο Rune-Christoffer Dragsdahl, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Χορτοφάγων της Δανίας , δήλωσε:   «Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που ανέπτυξε ένα σχέδιο δράσης ειδικά για τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Επομένως, το ίδιο το σχέδιο είναι διεθνώς ρηξικέλευθο. 

«Είναι επίσης θετικό ότι υπάρχει εστίαση σε τόσες πολλές πτυχές – που κυμαίνονται από την έρευνα, την ανάπτυξη προϊόντων και την εξαγωγή δανικών προϊόντων μέχρι την εκπαίδευση επαγγελματιών της κουζίνας. Τόσο εμείς όσο και πολλές άλλες αφοσιωμένες δυνάμεις στον τομέα των φυτών είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την αποστολή, αλλά απαιτεί επίσης περαιτέρω επενδύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας».

Η Acacia Smith , Ανώτερη Διευθύντρια Πολιτικής στο Good Food Institute Europe, δήλωσε: «Η Δανία έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο καθώς έγινε η πρώτη χώρα που δημοσίευσε ένα σχέδιο δράσης που δείχνει πώς οι πολίτες και η οικονομία της μπορούν να μεταβούν σε πιο βιώσιμα φυτικά τρόφιμα.

«Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για το κρέας φυτικής προέλευσης και για να επωφεληθούν από αυτήν την αναπτυσσόμενη βιομηχανία – καθώς και για να ενισχύσουν την επισιτιστική ασφάλεια και να δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας για το μέλλον – άλλες εθνικές κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Δανίας».

Πηγή: GFI EUROPE

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα