Η πρόταση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης που χειρίζονται συσσωματώματα πλαστικών στην ΕΕ λαμβάνουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.
Σήμερα, η Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά μέτρα για την πρόληψη της ρύπανσης από μικροπλαστικά λόγω της ακούσιας έκλυσης πλαστικών συσσωματωμάτων. Μαζί με τους περιορισμούς για τη σκόπιμη προσθήκη μικροπλαστικών που εγκρίθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, οι κανόνες που εγκρίθηκαν σήμερα είναι τα πρώτα μέσα της ΕΕ που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικά στην πηγή και συμβάλλουν στον στόχο της μείωσης των εκλύσεων μικροπλαστικών στο περιβάλλον κατά 30 % έως το 2030, ο οποίος θεσπίστηκε με το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση.
Η πρόταση της Επιτροπής για ον κανονισμό σχετικά με την πρόληψη των απωλειών συσσωματωμάτων θα συζητηθεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Όλοι οι οικονομικοί φορείς, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό εντός 18 μηνών από την έναρξη ισχύος του.
Σήμερα, περί τους 52 με 184 χιλιάδες τόνους συσσωματωμάτων εκλύονται κάθε χρόνο στο περιβάλλον λόγω κακής διαχείρισης καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Στόχος της σημερινής πρότασης είναι όλες οι επιχειρήσεις που χειρίζονται συσσωματώματα στην ΕΕ να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να μειώσουν την έκλυση συσσωματωμάτων έως και κατά 74%, συμβάλλοντας σε καθαρότερα οικοσυστήματα, σε ποταμούς και ωκεανούς χωρίς πλαστικά και στη μείωση των πιθανών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Η θέσπιση κοινών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ θα συμβάλει επίσης στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.
Η πρόταση καλύπτει ιδίως τις βέλτιστες πρακτικές για τις επιχειρήσεις όσον αφορά τον χειρισμό των συσσωματωμάτων, την υποχρεωτική πιστοποίηση και τις υπεύθυνες δηλώσεις, καθώς και μια κοινή μεθοδολογία για την εκτίμηση των απωλειών. Λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις θα ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθούν στην προσπάθεια συμμόρφωσής τους.
“Τι μπορεί να βρεθεί τόσο στα βάθη των ωκεανών όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του Όρους Everest, κυρίως αόραστα στο ανθρώπινο μάτι, αλλά είναι παρόντα στο αίμα μας και δεν θα εξαφανιστούν εδώ και χιλιάδες χρόνια; Ναι, σωστά, μικροπλαστικά. Μόλις αυτά τα μικρά σωματίδια πλαστικών βρίσκονται στο περιβάλλον μας, είναι σχεδόν αδύνατο να καθαριστούν. Τα μικροπλαστικά είναι διαδεδομένα και πρέπει να σταματήσουμε τη ρύπανση στην πηγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή πρόταση αποσκοπεί στην πρόληψη της διαρροής πλαστικών συσσωματωμάτων στο περιβάλλον μας, για λόγους των οικοσυστημάτων και της υγείας μας, και για τη στήριξη οικονομικών τομέων που εξαρτώνται από υγιή εδάφη και καθαρούς ποταμούς και ωκεανούς χωρίς πλαστική ύλη” δήλωσε ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας