Η ισπανική βιομηχανία κρέατος είναι «εντελώς αντίθετη» με το πρόγραμμα διατροφικής επισήμανσης Nutriscore στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (FOP) την ώρα που η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων περιμένει με αγωνία να δει ποιο σύστημα επισήμανσης θα προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επόμενο έτος.
Θα είναι το Nutriscore της Γαλλίας, το Nutrinform της Ιταλίας, το Keyhole της Σουηδίας, η ετικέτα του φαναριού του Ηνωμένου Βασιλείου ή ένα εντελώς νέο σχέδιο;
Μεταξύ των λόγων για τους οποίους η ANICE απορρίπτει το Nutriscore για μια υποχρεωτική διάθεση σε όλη την ΕΕ είναι η έγχρωμη κωδικοποίηση του.
«Τα σχήματα διατροφικής επισήμανσης που χρησιμοποιούν χρωματικούς κώδικες, όπως το Nutri-Score, εστιάζουν σε αρνητικά θρεπτικά συστατικά. Αφήνουν κατά μέρος τη συνολική διατροφική συμβολή των τροφίμων, διακρίνοντας τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά»», εξηγεί ο τεχνικός επικεφαλής της ισπανικής βιομηχανίας κρέατος.
Διατυπώνει δε την άποψη ότι όλα τα τρόφιμα διαδραματίζουν «σημαντικό ρόλο» στη διατροφή και τα προϊόντα κρέατος δεν διαφέρουν αφού παρέχουν πολλαπλά θρεπτικά πλεονεκτήματα, όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού και την ευημερία του ατόμου.
Σχολίασε δε αρνητικά το γεγονός ότι τα βιομηχανικά τρανς λιπαρά οξέα – που περιέχονται στα σκληρυμένα φυτικά λίπη – δεν λαμβάνονται υπόψη.
Επίσης, αμφισβητεί την κατηγοριοποίηση των προϊόντων της ετικέτας, πολλά από τα οποία κρίνονται «άδικα» με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το κρέας, το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού.