Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
29.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η πάπρικα έχει τόσα φυτοφάρμακα;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί η πάπρικα έχει τόσα φυτοφάρμακα;
spot_img

Μεγάλη έρευνα στη Γερμανία βρήκε φυτοφάρμακα στα μισά δείγματα πάπρικας που αναλύθηκαν σε εργαστήριο.

Το Βέλγιο ανακάλεσε την περασμένη Παρασκευή από την αγορά, πάπρικα (Basak, Αριθμός παρτίδας: L2144R)
λόγω υψηλής ποσότητας φυτοφαρμάκου (οξείδιο του αιθυλενίου το οποίο έχει απολυμαντικές ιδιότητες.). Επίσης πριν από λίγο καιρό η Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF, για υψηλή περιεκτικότητα οξειδίου του Αιθυλενίου -που είναι απαγορευμένο στην ΕΕ-, σε σκόνη πάπρικα από την Τουρκία χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο για τους καταναλωτές, σοβαρό.

Αλλά αυτή δεν είναι και η μοναδική περίπτωση παρουσίας απαγορευμένων ουσιών σε πάπρικα. Πρόσφατα το Γερμανικό μέσο έρευνας και προστασίας των καταναλωτών, Oekotest μετά από αναλύσεις διαφόρων προϊόντων πάπρικας, η οποία είναι το δημοφιλέστερο μπαχαρικό μετά το πιπέρι στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι πολλές μάρκες παραβιάζουν τα όρια ασφαλείας παρουσίας φυτοφαρμάκων. Σχεδόν οι μισές από τις σκόνες πάπρικας που εξετάστηκαν απέτυχαν στην ανάλυση φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε μία μάρκα βρέθηκαν 23 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Σύμφωνα με το Oekotest  πολλές σκόνες πάπρικας έχουν μεγάλο πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα. 13 από τα 33 μπαχαρικά της δοκιμής είναι «μη ικανοποιητικά», κυρίως λόγω της μαζικής πολλαπλής μόλυνσης και των υπερβολικών υπολειμμάτων glufosinate. Για τα περισσότερα από τα επηρεαζόμενα προϊόντα, οι μετρούμενες τιμές ήταν πάνω από το όριο για το ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος – το οποίο είναι απαγορευμένο στην ΕΕ από το 2019.  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων ECHA ταξινομεί την ουσία ως τοξική για την αναπαραγωγή στην κατηγορία 1B. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υποψία ότι επηρεάζει την ανθρώπινη γονιμότητα και βλάπτει το αγέννητο παιδί. Επίσης σε δύο προϊόντα η ποσότητα Mepiquat ήταν πάνω από το ρυθμιστικό όριο.

Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι τα περισσότερα προϊόντα πάπρικας που ήταν μη συμμορφούμενα ήταν προέλευσης Κίνας, όπου η χρήση glufosinate επιτρέπεται ενώ η εταιρεία που το παράγει είναι Γερμανική και το διαθέτει εκτός Ευρώπης! Οι αναλύσεις έδειξαν επίσης και την παρουσία της αμφιλεγόνεης γλυφοσάτης, ενώ ανιχνεύτηκε σε υψηλές ποσότητες και το τοξικό και πιθανώς καρκινογόνο  bifenthrin. Διάφορες μελέτες έχουν εντοπίσει φυτοφάρμακα σε δείγματα ανθρώπινων μαλλιών, μητρικό γάλα και ούρα. Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το 2015: διαπίστωσε ότι από περίπου 2000 δείγματα ούρων, το 99,6 τοις εκατό περιείχαν γλυφοσάτη.

Γιατί η πάπρικα έχει τόσα φυτοφάρμακα;

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας (BVL), οι πιπεριές συνήθως αναπτύσσονται σε μονοκαλλιέργειες και χρειάζονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες όσο και συγκριτικά μεγάλη ποσότητα νερού για να αναπτυχθούν. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ασθένειες θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν σημαντικά και γι’ αυτό οι αγρότες χρησιμοποιούν ψηλά μέτρα φυτοπροστασίας.

Ωστόσο το BLV τονίζει ότι τα φυτοφάρμακα στη πάπρικα δεν είναι πολύ επιβλαβή για την υγεία με το επιχείρημα των χαμηλών ποσοτήτων κατανάλωσης ακόμη και αν η σκόνη πάπρικας έχει μολυνθεί με φυτοφάρμακα πάνω από το όριο. Θέση με την οποία διαφωνεί το Oekotest, υποστηρίζοντας πως ο μεγάλος αριθμός ειδών φυτοφαρμάκων, επί της ουσίας αθροίζονται στον ανθρώπινο οργανισμό ενώ ταυτόχρονα οι πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτοφαρμάκων δεν έχουν ερευνηθεί αρκετά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση Μπαχαρικών (ESA) ζήτησε από όλες τις εταιρείες-μέλη να μοιραστούν δεδομένα σχετικά με τα υπολείμματα οξειδίου του αιθυλενίου που βρίσκονται σε βότανα και μπαχαρικά. Διαπιστώθηκε ότι το 7% των δειγμάτων που αναλύθηκαν είχαν υπολείμματα οξειδίου του αιθυλενίου πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Το περιοδικό συνιστά στους καταναλωτές να προσθέτουν την πάπρικα στο τέλος του μαγειρέματος και να την διατηρούν σε ξηρό, δροσερό και κυρίως σκοτεινό μέρος

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα