Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί κάνουμε ένα εμβόλιο για την ιλαρά και πολλά για τη γρίπη;

ΑρχικήΕπιστήμηΓιατί κάνουμε ένα εμβόλιο για την ιλαρά και πολλά για τη γρίπη;
spot_img

Ενώ ο ιός της γρίπης απαιτεί ετήσιο εμβόλιο που προσφέρει ένα ορισμένο ποσοστό προστασίας, η ιλαρά χρειάζεται μόνο ένα εμβόλιο δύο δόσεων κατά την παιδική ηλικία για δια βίου ανοσία

Ενώ ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς και απαιτεί ετήσιο εμβόλιο που προσφέρει ένα ορισμένο ποσοστό προστασίας, η παλιά “αξιόπιστη” ιλαρά χρειάζεται μόνο ένα εμβόλιο δύο δόσεων κατά την παιδική ηλικία για δια βίου ανοσία. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου στο Cell Reports έχει μια εξήγηση: Οι επιφανειακές πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί ο ιός της ιλαράς για να εισέλθει στα κύτταρα είναι αναποτελεσματικές εάν υποστούν οποιαδήποτε μετάλλαξη, πράγμα που σημαίνει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές έχουν “μεγάλο κόστος” για τον ιό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση υψηλής απόδοσης για να μεταλλάξουν όλα τα γονίδια ενός ιού σε ένα πείραμα — ένας χρήσιμος τρόπος για να κατανοήσουμε το μέλλον της εξέλιξης του ιού. Εισήγαγαν μεταλλάξεις στο γονιδίωμα της ιλαράς και έψαξαν να δουν αν οι ιοί εξακολουθούσαν να είναι ικανοί να μολύνουν. Διαπίστωσαν ότι η ιλαρά δεν μπορούσε να ανεχθεί καμία μετάλλαξη στις πρωτεΐνες που αναγνωρίζονται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας την πολύ διαφορετική από τη γρίπη.

«Δεν ξέραμε τι θα δούμε όταν ξεκινούσαμε», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Nicholas Heaton, μικροβιολόγος στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. “Η σχεδόν πλήρης έλλειψη ανοχής στη μετάλλαξη εισαγωγής των πρωτεϊνών ιλαράς ήταν εκπληκτική. Σκεφτήκαμε ότι μπορεί να είναι λιγότερο ανεκτικές από τις πρωτεΐνες της γρίπης, αλλά μας εξέπληξε το μέγεθος της διαφοράς.”

Είναι δυνατό μόνο να υποθέσουμε γιατί ο ιός της ιλαράς θα είχε ένα εξελικτικό πλεονέκτημα στο να είναι τόσο άκαμπτος, αλλά μια υπόθεση είναι ότι η ιλαρά χρησιμοποιεί μια πιο περίπλοκη στρατηγική για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα από τη γρίπη. Η γρίπη, για παράδειγμα, απαιτεί απλώς τη δέσμευση ενός από τα σάκχαρα που διακοσμούν το εξωτερικό των κυττάρων ως μέσο εισόδου στο εσωτερικό. Αντίθετα, η ιλαρά απαιτεί δέσμευση σε συγκεκριμένους υποδοχείς κυτταρικών πρωτεϊνών ως πύλη της.

«Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για το γιατί οι πρωτεΐνες του ιού της ιλαράς δεν μπορούν να ανεχθούν μεταλλάξεις εισαγωγής, από την αλλαγή της σταθερότητας των πρωτεϊνών έως την αλλαγή της δομής ή της λειτουργίας των πρωτεϊνών», λέει ο Heaton. «Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί επιβάλλεται η ευελιξία ή η ακαμψία σε μοριακό επίπεδο, ίσως μπορέσουμε να καταλάβουμε περισσότερα για το γιατί βλέπουμε διαφορετική δυναμική της εξέλιξης του ιού».

Πηγή:  Cell Press 

Αναφορά:   Cell Press. «Γιατί χρειάζεστε ένα εμβόλιο για την ιλαρά και πολλά για τη γρίπη». ScienceDaily. ScienceDaily, 21 Μαΐου 2015. ulton et al. Η ανάλυση μετάλλαξης του ιού της ιλαράς υποδηλώνει περιορισμούς στην αντιγονική παραλλαγή των γλυκοπρωτεϊνών . Cell Reports , Μάιος 2015 DOI: 10.1016/j.celrep.2015.04.054

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: 4 στα 10 τυροκομεία στη Θεσσαλία και τα Γρεβενά δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα! Τι αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ

\Σχεδόν τέσσερις στα δέκα εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ σε Γρεβενά και Θεσσαλία.

Τροφική δηλητηρίαση από παγωτό

Πως θα καταλάβετε ότι το παγωτό σας έχει χαλάσει.

Σάλος με το Μεταλλικό Νερό: Μόλις 4 από τα 18 δείγματα δεν είχαν ίχνη φυτοφαρμάκων!

Οι εταιρείες δηλώνουν άγνοια και ρίχνουν την ευθύνη στις κρατικές υπηρεσίες που ορίζουν περιορισμένους ελέγχους για πολύ συγκεκριμένα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα