Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
36.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FDA: Επανεξέταση του φαρμάκου Donanemab για τη νόσο Αλτσχάιμερ – Βρέθηκε ότι επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου σε ασθενείς σε πρώιμα στάδια

ΑρχικήΝέαFDA: Επανεξέταση του φαρμάκου Donanemab για τη νόσο Αλτσχάιμερ - Βρέθηκε ότι επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου σε ασθενείς σε πρώιμα στάδια
spot_img

Οι σύμβουλοι του FDA πρόκειται να επανεξετάσουν ένα φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα μεγάλα ερωτήματα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακο θα πρέπει να διατεθεί στην αγορά.

Οι ειδικοί σύμβουλοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα σταθμίσουν αν το πειραματικό φάρμακο Donanemab της Eli Lilly για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι ευρέως αποτελεσματικό ή θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε άτομα που έχουν εναποθέσεις στον εγκέφαλό τους μιας τοξικής πρωτεΐνης που ονομάζεται tau, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 6 Ιουνίου 2024 ενόψει μιας σημαντικής ρυθμιστικής συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα.

Όταν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων Περιφερικού και Κεντρικού Νευρικού Συστήματος συνεδριάσουν στις 10 Ιουνίου, θα έχουν περάσει 364 ημέρες από τότε που οι ελεγκτές του FDA έλαβαν την αίτηση της Lilly για έγκριση. Η Lilly ανέμενε μια απόφαση μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά δήλωσε ότι ο FDA αποφάσισε ότι χρειαζόταν τη συμβολή της επιτροπής λόγω του μοναδικού σχεδιασμού της δοκιμής της Lilly.

Ο FDA φαίνεται να προχωρά πιο προσεκτικά με τις αναθεωρήσεις των φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ιδίως μετά τη διαμάχη για την έγκριση του Aduhelm, η οποία ήρθε παράλληλα με τις αρνητικές απόψεις πολλών από το ίδιο το προσωπικό του οργανισμού, καθώς και μελών της συμβουλευτικής επιτροπής λόγω των αμφίβολων κλινικών δεδομένων. Η απόφαση οδήγησε στην παραίτηση τριών μελών της συμβουλευτικής επιτροπής.

Με τη Donanemab, τα ζητήματα που τίθενται ενώπιον της επιτροπής επικεντρώνονται στην απόφαση της Lilly να περιορίσει την εγγραφή σε άτομα με εναποθέσεις tau στον εγκέφαλό τους μαζί με το αμυλοειδές, την πρωτεΐνη που κατηγορείται κυρίως ως αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η δοκιμή TRAILBLAZER-ALZ 2 της Lilly μέτρησε τη γνωστική εξασθένιση σε άτομα με χαμηλά ή μεσαία επίπεδα tau και σε όλο τον πληθυσμό της μελέτης, ο οποίος περιελάμβανε άτομα με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης, μετά από 76 εβδομάδες θεραπείας.

Η δοκιμή διαπίστωσε ότι το Donanemab επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου κατά 35% για τα άτομα με χαμηλά και μεσαία επίπεδα και κατά 22% για το σύνολο του πληθυσμού, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές της δοκιμής δεν έκαναν ξεχωριστή ανάλυση για την ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε tau, επειδή δεν είχαν εγγραφεί αρκετοί για να μετρηθεί η στατιστική σημαντικότητα.

Ο FDA ζήτησε από τους συμβούλους του να ψηφίσουν για το αν πιστεύουν ότι το Donanemab είναι αποτελεσματικό σε ολόκληρο τον πληθυσμό της δοκιμής ή για ένα υποσύνολο ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το Leqembi δεν έχει κανέναν περιορισμό στη χρήση του με βάση την παρουσία ή τα επίπεδα του tau.

Το TRAILBLAZER-ALZ 2 επέτρεψε επίσης στους γιατρούς να σταματήσουν τη χρήση του Donanemab όταν το φορτίο αμυλοειδούς των συμμετεχόντων έπεφτε κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο. Μέχρι το τέλος της δοκιμής, το 60% είχε εκπληρώσει τα κριτήρια διακοπής. Ο FDA ζητά από τους συμβούλους του να συζητήσουν εάν «υπάρχουν επιστημονικές και/ή κλινικές εκτιμήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση για τη διακοπή ή τη συνέχιση της δοσολογίας με Donanemab εάν εγκριθεί», αν και οι ελεγκτές του οργανισμού δεν ζήτησαν ψηφοφορία επί του εν λόγω ερωτήματος.

Οι σύμβουλοι θα πρέπει επίσης να σταθμίσουν τον κίνδυνο ενός τύπου εγκεφαλικού οιδήματος που ονομάζεται ARIA, για τον οποίο το Leqembi έχει ήδη προειδοποίηση μαύρου κουτιού, και κάθε αυξημένο κίνδυνο που μπορεί να αντιπροσωπεύει το Donanemab. Τα έγγραφα ενημέρωσης αναφέρουν τουλάχιστον δύο και πιθανώς τρεις, θανάτους που σχετίζονται με το Donanemab από οίδημα του εγκεφάλου που συνέβησαν σε κλινικές μελέτες.

Ο Brian Skorney, αναλυτής της Baird, σημείωσε ότι ο FDA δεν διαπίστωσε καμία ανισορροπία στους θανάτους στις δοκιμές του Leqembi. «Πιστεύουμε ότι αυτό παρέχει υποστήριξη για την προσδοκία ότι το χειρότερο ποσοστό ARIA του Donanemab μπορεί να μεταφραστεί σε επιδεινωμένα αποτελέσματα», έγραψε ο Skorney σε σημείωμα πελάτη την Πέμπτη. «Στις ιδιόκτητες έρευνές μας, έχουμε ήδη παρατηρήσει μια ελαφρά προτίμηση των ιατρών για το προφίλ ασφάλειας του Leqembi έναντι του Donanemab, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η αναλογία θα μπορούσε τώρα να στραφεί ακόμη περισσότερο υπέρ του Leqembi».

Ο αναλυτής της Stifel, Paul Matteis, είχε παρόμοια άποψη, γράφοντας ότι «το σαφές πλεονέκτημα ασφάλειας του Leqembi είναι μια τεράστια υπόθεση για τους νευρολόγους που αποφεύγουν τον κίνδυνο, ειδικά για μια κατηγορία φαρμάκων όπου το μέγεθος της αποτελεσματικότητας συνεχίζει να συζητείται».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα κομμάτια και τα περιττώματα αρουραίων στα τρόφιμα; Δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων και λουκέτα σε εστιατόρια

Καταγραφή πρόσφατων περιστατικών και ανάλυση για τους λόγους παρουσίας τρωκτικών μέσα σε τρόφιμα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε εστιατόρια και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νέα προειδοποίηση από το ΥΠΕΝ για τα πλαστικά καλαμάκια – Κυρώσεις για τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς

Τέλος στους αυθαίρετους ισχυρισμούς «πολλαπλών χρήσεων» ή «επαναχρησιμοποιήσιμο» σε πλαστικά προϊόντα, όπως τα καλαμάκια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα