Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μειώνονται οι φίλοι μας καθώς γερνάμε – Τι λέει η επιστήμη;

ΑρχικήΝέαΥγείαΓιατί μειώνονται οι φίλοι μας καθώς γερνάμε - Τι λέει η επιστήμη;
spot_img

Η νέα μελέτη που εξηγεί γιατί όσο περνούν τα χρόνια θέλουμε δίπλα μας λίγους και καλούς…

Ένας μικρός κύκλος φίλων βοηθά τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις πολλές συγκινήσεις, και τους πίθηκος, να αποφύγουν τις πολλές αρρώστιες. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι οι γερασμένοι πίθηκοι μακάκοι είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από ασθένειες όταν είναι λιγότερο κοινωνικοί.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν έναν ισχυρό λόγο για τον οποίο πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, μπορεί να μειώνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις καθώς γερνούν», εξηγεί μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Erin Siracusa, ερευνήτρια από το Κέντρο Έρευνας στη Συμπεριφορά των Ζώων του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Η μελέτη είναι μια από τις πρώτες που εξετάζει πώς ο πιθανός κίνδυνος ασθένειας επηρεάζει την κοινωνική γήρανση. Όπως οι άνθρωποι, πολλά ζώα βιώνουν κοινωνική γήρανση, μια συμπεριφορά στην οποία οι κοινωνικές συνδέσεις μειώνονται καθώς γερνάει κανείς.

Διαβάστε ακόμη: Γλυφοσάτη και ορυκτέλαια σε μακαρόνια – Απίστευτα εργαστηριακά ευρήματα

Οι άνθρωποι έχουν προδιάθεση να είναι κοινωνικά πλάσματα — γι’ αυτό οι πρόγονοί μας επέζησαν ενώ οι κοινωνικά απομονωμένοι Νεάντερταλ δεν τα κατάφεραν. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν γιατί η νοοτροπία μας μετατοπίζεται στο να κρατάμε λιγότερους φίλους σε μεγάλη ηλικία.

Σε ένα ειδικό τεύχος του Philosophical Transactions of the Royal Society B, οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν τους πιο στενούς συγγενείς μας, τους πιθήκους, για να λύσουν αυτό το κοινωνικό μυστήριο. Ενώ οι κοινωνικοί δεσμοί είναι σημαντικοί για την επιβίωση του είδους, οι ηλικιωμένοι μπορεί να μειώνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις για να αποφύγουν να αρρωστήσουν.

Οι ηλικιωμένοι έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και θα ήταν πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουν μολυσματικές ασθένειες από άλλους. Σε αυτό λοιπόν λειτουργεί το ένστικτο και η φύση κάνει τη δουλειά της… Η μελέτη εξηγεί λοιπόν ότι η κοινωνική συμπεριφορά αλλάζει με την ηλικία ως μέρος μιας εξελικτικής στρατηγικής για τη μείωση του κινδύνου ασθένειας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Ενδοφλέβια θεραπεία βιταμινών: Μήπως πρόκειται για παγκόσμια απάτη;

Αλήθειες και ψέματα για την τάση ευεξίας των τελευταίων χρόνων, την ενδοφλέβια βιταμινοθεραπεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο