Η νέα μελέτη που εξηγεί γιατί όσο περνούν τα χρόνια θέλουμε δίπλα μας λίγους και καλούς…
Ένας μικρός κύκλος φίλων βοηθά τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις πολλές συγκινήσεις, και τους πίθηκος, να αποφύγουν τις πολλές αρρώστιες. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι οι γερασμένοι πίθηκοι μακάκοι είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από ασθένειες όταν είναι λιγότερο κοινωνικοί.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν έναν ισχυρό λόγο για τον οποίο πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, μπορεί να μειώνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις καθώς γερνούν», εξηγεί μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Erin Siracusa, ερευνήτρια από το Κέντρο Έρευνας στη Συμπεριφορά των Ζώων του Πανεπιστημίου του Έξετερ.
Η μελέτη είναι μια από τις πρώτες που εξετάζει πώς ο πιθανός κίνδυνος ασθένειας επηρεάζει την κοινωνική γήρανση. Όπως οι άνθρωποι, πολλά ζώα βιώνουν κοινωνική γήρανση, μια συμπεριφορά στην οποία οι κοινωνικές συνδέσεις μειώνονται καθώς γερνάει κανείς.
Διαβάστε ακόμη: Γλυφοσάτη και ορυκτέλαια σε μακαρόνια – Απίστευτα εργαστηριακά ευρήματα
Οι άνθρωποι έχουν προδιάθεση να είναι κοινωνικά πλάσματα — γι’ αυτό οι πρόγονοί μας επέζησαν ενώ οι κοινωνικά απομονωμένοι Νεάντερταλ δεν τα κατάφεραν. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν γιατί η νοοτροπία μας μετατοπίζεται στο να κρατάμε λιγότερους φίλους σε μεγάλη ηλικία.
Σε ένα ειδικό τεύχος του Philosophical Transactions of the Royal Society B, οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν τους πιο στενούς συγγενείς μας, τους πιθήκους, για να λύσουν αυτό το κοινωνικό μυστήριο. Ενώ οι κοινωνικοί δεσμοί είναι σημαντικοί για την επιβίωση του είδους, οι ηλικιωμένοι μπορεί να μειώνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις για να αποφύγουν να αρρωστήσουν.
Οι ηλικιωμένοι έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και θα ήταν πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουν μολυσματικές ασθένειες από άλλους. Σε αυτό λοιπόν λειτουργεί το ένστικτο και η φύση κάνει τη δουλειά της… Η μελέτη εξηγεί λοιπόν ότι η κοινωνική συμπεριφορά αλλάζει με την ηλικία ως μέρος μιας εξελικτικής στρατηγικής για τη μείωση του κινδύνου ασθένειας.