Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι άνδρες τρώνε περισσότερο το καλοκαίρι;

Η ηλιακή έκθεση προκαλεί αύξηση στην αναζήτηση τροφής στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες 

ΑρχικήΕπιστήμηΓιατί οι άνδρες τρώνε περισσότερο το καλοκαίρι;
spot_img

Η ηλιακή έκθεση προκαλεί αύξηση στην αναζήτηση τροφής στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες 

Τους καλοκαιρινούς μήνες η όρεξη των ανδρών ανοίγει και τρώνε περισσότερο σε αντίθεση με τις γυναίκες όπως αποκάλυψε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.

- Advertisement -

Αυτό συμβαίνει επειδή το φως του ήλιου κάνει το δέρμα να απελευθερώνει μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη που ονομάζεται γκρελίνη, λέει η Carmit Levy επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας. Η Levy και η ομάδα της παρατήρησαν την απροσδόκητη επίδραση σε πειράματα σε ποντίκια, στα οποία τα αρσενικά ζώα που εκτέθηκαν στην υπεριώδη ακτινοβολία έτρωγαν περισσότερη τροφή.

Για να δουν αν οι άνθρωποι κάνουν το ίδιο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπάρχοντα δεδομένα για περίπου 3.000 άτομα που είχαν συμπληρώσει λεπτομερή διατροφικά ερωτηματολόγια. Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, οι άνδρες κατανάλωναν περίπου 17% περισσότερες θερμίδες την ημέρα από ό, τι κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, ενώ η πρόσληψη τροφής των γυναικών παρέμεινε περίπου η ίδια.

Η ανθρώπινη όρεξη επηρεάζεται από πολλά πολύπλοκα συστήματα, αλλά μια ουσία που ονομάζεται γκρελίνη φαίνεται να είναι η μόνη ορμόνη που διεγείρει άμεσα το φαγητό. Θεωρήθηκε ότι εκκρίνεται κυρίως από το στομάχι όταν είναι άδειο. «Λέει στον εγκέφαλο να τρώει περισσότερο», είπε η Caroline Gorvin από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, UK.

Περαιτέρω έρευνα της επίδρασης σε ζώα αποκάλυψε ότι η έκθεση των αρσενικών ποντικών σε ακτινοβολία UVB, η οποία υπάρχει στο ηλιακό φως, αύξησε τα επίπεδα έκκρισης γκρελίνης από τα λιπώδη κύτταρα στο δέρμα τους. Στις γυναίκες η ίδια ουσία μπλοκάρεται από τη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί το αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε στα θηλυκά ποντίκια ή στις γυναίκες.

Ενισχυμένη έκκριση γκρελίνης παρατηρήθηκε επίσης σε δείγματα δέρματος που ελήφθησαν από άνδρες και εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία στο εργαστήριο.

Η Gorvin λέει ότι το δέρμα δεν είχε προηγουμένως θεωρηθεί ότι παίζει ρόλο στην όρεξη. «Αν είναι αληθινό, είναι αρκετά συναρπαστικό», λέει.

Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει το αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να είναι μια προσαρμοστική απόκριση για να τροφοδοτήσει μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα το καλοκαίρι, λέει η Levy. «Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, επομένως είναι λογικό ότι αυτό το τεράστιο όργανο μπορεί να αισθανθεί το περιβάλλον, νιώθοντας ότι υπάρχει UV τώρα».

Αυτά τα αποτελέσματα προσδιορίζουν το δέρμα ως κύριο μεσολαβητή της ενεργειακής ομοιόστασης και μπορεί να οδηγήσουν σε ευκαιρίες για θεραπείες με βάση το φύλο των ενδοκρινικών ασθενειών.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα δεν έχει διερευνήσει ακόμα εάν η υψηλότερη πρόσληψη τροφής κάνει τους άνδρες να παχαίνουν.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα