Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
21.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα: Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που πίνει γάλα ενός άλλου είδους

ΑρχικήΝέαΓάλα: Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που πίνει γάλα ενός άλλου είδους
spot_img

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πανταχού παρόντα στη βιομηχανία μας, τόσο, που είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα τα μόνα είδη που πίνουν το γάλα ενός άλλου είδους.

Καταναλώνουμε κυριολεκτικά δισεκατομμύρια λίτρα γάλακτος κάθε χρόνο. Μέχρι τώρα, θεωρήθηκε ευρέως ότι η ανοχή στη λακτόζη προέκυψε επειδή επέτρεπε στους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Όμως, μια νέα έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το University College London (UCL) μαζί με συνεργάτες από 20 άλλες χώρες, δείχνει ότι ο λιμός και η έκθεση σε μολυσματικές ασθένειες εξηγεί καλύτερα την εξέλιξη της ικανότητάς μας να καταναλώνουμε γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί ζύμωση.

Ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ενήλικες σήμερα μπορούν να πίνουν γάλα χωρίς να έχουν κάποια ενόχληση, τα δύο τρίτα των ενηλίκων στον κόσμο σήμερα, και σχεδόν όλοι οι ενήλικες πριν από 5.000 χρόνια, μπορεί να αντιμετώπιζαν προβλήματα εάν κατανάλωναν πάρα πολύ γάλα. Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα περιέχει λακτόζη και για να την αφομοιώσουμε πρέπει να παράγουμε το ένζυμο λακτάση στο έντερό μας. Σχεδόν όλα τα μωρά παράγουν λακτάση, αλλά στην πλειονότητα των ανθρώπων παγκοσμίως αυτή η παραγωγή μειώνεται ραγδαία μεταξύ απογαλακτισμού και εφηβείας. Στην περίπτωση απουσίας του ενζύμου, η λακτόζη θα ταξιδέψει στο παχύ έντερο όπου μπορεί να προκαλέσει κράμπες, διάρροια και μετεωρισμός. γνωστή ως δυσανεξία στη λακτόζη.

Οι επιστήμονες λένε πως ένα γενετικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται ανθεκτικότητα λακτάσης, έχει εξελιχθεί πολλές φορές τα τελευταία 10.000 χρόνια και έχει εξαπλωθεί σε διάφορους πληθυσμούς κατανάλωσης γάλακτος στην Ευρώπη, την κεντρική και νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σήμερα, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στον κόσμο είναι ανθεκτικοί στη λακτάση.

Προκειμένου να διαπιστωθεί πώς εξελίχθηκε η ανθεκτικότητα στη λακτόζη, ο καθηγητής Richard Evershed, επικεφαλής της μελέτης από τη Σχολή Χημείας του Μπρίστολ, συγκέντρωσε μια άνευ προηγουμένου βάση δεδομένων με σχεδόν 7.000 υπολείμματα οργανικού ζωικού λίπους από 13.181 θραύσματα κεραμικών από 554 αρχαιολογικούς χώρους για να ανακαλύψει πού και πότε οι άνθρωποι κατανάλωναν γάλα. Τα ευρήματά του έδειξαν ότι το γάλα χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην ευρωπαϊκή προϊστορία, που χρονολογείται από την παλαιότερη καλλιέργεια πριν από σχεδόν 9.000 χρόνια, αλλά αυξήθηκε και μειώθηκε σε διαφορετικές περιοχές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Για να κατανοήσουμε πώς αυτό σχετίζεται με την εξέλιξη της επιμονής της λακτάσης, η ομάδα του UCL, με επικεφαλής τον καθηγητή Mark Thomas, συγκέντρωσε μια βάση δεδομένων για την παρουσία ή την απουσία της γενετικής παραλλαγής εμμονής της λακτάσης χρησιμοποιώντας δημοσιευμένες αλληλουχίες DNA από περισσότερα από 1.700 προϊστορικά ευρωπαϊκά και ασιατικά άτομα. Το είδαν για πρώτη φορά μετά από περίπου 5.000 χρόνια πριν. Μέχρι πριν από 3.000 χρόνια ήταν σε αξιόλογες συχνότητες και είναι πολύ συνηθισμένο σήμερα.

«Εάν είστε υγιείς και η λακτάση δεν είναι επίμονη και πίνετε πολύ γάλα, μπορεί να αισθανθείτε κάποια ενόχληση, αλλά δεν πρόκειται να πεθάνετε από αυτό. Ωστόσο, εάν είστε σοβαρά υποσιτισμένοι και έχετε διάρροια, τότε έχετε απειλητικά για τη ζωή σας προβλήματα. Όταν οι καλλιέργειές τους αποτύγχαναν, οι προϊστορικοί άνθρωποι θα ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν μη ζυμωμένο γάλα υψηλής λακτόζης, ακριβώς όταν δεν θα έπρεπε», δηλώνει ο Καθηγητής Thomas στο New Food Magazine.

Για να δοκιμάσει αυτές τις ιδέες, η ομάδα του καθηγητή Thomas εφάρμοσε δείκτες του παρελθόντος λιμού και της έκθεσης σε παθογόνα στα στατιστικά τους μοντέλα. Τα αποτελέσματά τους υποστήριξαν σαφώς και τις δύο εξηγήσεις: η παραλλαγή του γονιδίου εμμονής της λακτάσης ήταν υπό ισχυρότερη φυσική επιλογή όταν υπήρχαν ενδείξεις για περισσότερο λιμό και περισσότερα παθογόνα.

«Η μελέτη μας δείχνει πώς, στη μεταγενέστερη προϊστορία, καθώς οι πληθυσμοί και τα μεγέθη των οικισμών αυξάνονταν, η ανθρώπινη υγεία θα είχε επηρεαστεί όλο και περισσότερο από την κακή υγιεινή και τις αυξανόμενες διαρροϊκές ασθένειες, ειδικά εκείνες ζωικής προέλευσης», κατέληξαν οι συγγραφείς.

«Υπό αυτές τις συνθήκες η κατανάλωση γάλακτος θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, με τα άτομα που δεν έχουν επιμονή στη λακτάση να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Αυτή η κατάσταση θα είχε επιδεινωθεί περαιτέρω υπό συνθήκες λιμού, όταν αυξάνονται τα ποσοστά ασθενειών και υποσιτισμού. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τα άτομα που δεν έφεραν αντίγραφο της παραλλαγής του γονιδίου επιμονής της λακτάσης να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πριν ή κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους ετών, γεγονός που θα ωθούσε τον επιπολασμό του πληθυσμού της επιμονής της λακτάσης προς τα πάνω. Φαίνεται ότι οι ίδιοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη θνησιμότητα σήμερα οδήγησαν την εξέλιξη αυτού του καταπληκτικού γονιδίου μέσω της προϊστορίας».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα