Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απορρίπτουν την εντομοφαγία

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΓιατί οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απορρίπτουν την εντομοφαγία
spot_img

Στρατηγικές για να πειστούν οι καταναλωτές να τρώνε έντομα.

 Η ιδέα των εντόμων ως ανθρώπινης τροφής στον δυτικό κόσμο υπάρχει μόνο εδώ και μερικά χρόνια αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 1600 είδη εντόμων χιλιάδες χρόνια. Το ενδιαφέρον για τον δυτικό κόσμο ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Βρώσιμα έντομα: μελλοντικές προοπτικές για ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφών από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 2013. Στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί 4 έντομα ως νέα τροφή  (γρύλοι, αλευροσκουλήκια και ακρίδες)  αλλά σε πολλές χώρες οι καταναλωτές αρνούνται ακόμα και να τα δοκιμάσουν.  Μελέτη τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων ( ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και Διεθνές Πανεπιστήμιο) έδειξε πως ότι η ελληνική γενιά Z είναι απρόθυμη να συμμετάσχει σε εντομοφαγία, καθώς το 70,9% των συμμετεχόντων, θεωρούν απίθανο ή εντελώς απίθανο να συμμετάσχουν σε κατανάλωση τροφής με βάση τα έντομα. Μάλιστα μόνο το 41,4% δηλώνει ότι είναι εξοικειωμένο με το τι ακριβώς είναι η εντομοφαγία. Επίσης μόνο ένα 6,3% δήλωσε ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε γευστικές δοκιμές εντόμων.

Όμως οι επιστήμονες επιμένουν πως τα τρόφιμα από έντομα είναι και θρεπτικά και γευστικά και ασφαλή, ενώ τονίζουν ότι  η στάση των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα με βάση τα έντομα δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη και μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μια γενιά. 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference τα προϊόντα εντόμων μπορούν να υποκαταστήσουν το συμβατικό κρέας γιατί:

1) η θρεπτική τους αξία είναι παρόμοια και μπορεί να υπάρχουν οφέλη για την υγεία. 

2) ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός τους είναι μικρότερος και

3) η ασφάλεια των τροφίμων είναι εγγυημένη. 

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δυτικοί καταναλωτές είναι απρόθυμοι να καταναλώσουν έντομα λόγω:

1) αηδίας – συναίσθημα που σχετίζεται με το φαγητό και ορίζεται ως αποστροφή στην προοπτική της στοματικής ενσωμάτωσης «προσβλητικών» ουσιών

2) νεοφοβίας – δισταγμός στην κατανάλωση άγνωστης τροφής. 

3) έλλειψη πληροφοριών για το προϊόν. 

4) έλλειψη εμπειρίας – δεν είχα ποτέ καταναλώσει έντομα στο παρελθόν. 

5) αδιαφορία.

 Οι διαφορές στη στάση απέναντι στην κατανάλωση εντόμων παγκοσμίως μπορεί να εξηγηθούν από το πολιτισμικό υπόβαθρο και τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα. Φαίνεται ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες είναι πρόθυμο να δοκιμάσει προϊόντα με βάση τα έντομα. Οι στρατηγικές για να πειστούν οι καταναλωτές περιλαμβάνουν: 1) την έμφαση ότι τα έντομα είναι διατροφικά επαρκή. 2) την ενσωμάτωσή τους σε μη αναγνωρίσιμη μορφή σε γνωστά προϊόντα. 3) κάνοντας τα προϊόντα από έντομα νόστιμα. 4) δίνοντας στους ανθρώπους μια γευστική εμπειρία. 5) εμπορία προϊόντων με βάση τα έντομα κατά γεύση. 6) παροχή λεπτομερών πληροφοριών για το προϊόν των εντόμων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η βιωσιμότητα μπορεί να μην είναι ο πιο πειστικός παράγοντας. 7) χρήση διασημοτήτων για την προώθηση του προϊόντος. 8) στόχευση συγκεκριμένων ομάδων όπως άτομα που αναζητούν αίσθηση ή παιδιά. 8) επινοώντας στρατηγικές αγοράς, όπως η χρήση στιλιστικών εικόνων και η επιλογή σούπερ μάρκετ για λιανική πώληση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα