Επιστημονικό πείραμα για τις αλλαγές στα πλαστικά κύπελλα μετά από ανακύκλωση.
Η διεθνής νομοθεσία απαιτεί να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων προς μια κυκλική οικονομία. Σήμερα, το πολυστυρένιο που υπάρχει σε κάποια κύπελλα γιαουρτιού δεν ανακυκλώνεται σε εμπορική κλίμακα και τα ερευνητικά κενά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο σε έρευνα που δημοσιεύτηκε Resources, Conservation and Recycling πραγματοποιήθηκε μηχανική ανακύκλωση των 250 κύπελων γιαουρτιού σε πιλοτική κλίμακα. Οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στις φυσικοχημικές ιδιότητες και στη συνολική μετανάστευση του πλαστικού στο τρόφιμο, μετά από ανακύκλωση.
Τα ευρήματα
Η απόδοση του πλαστικού μετά την κατανάλωση, επιδεινώθηκε πολύ όταν προχώρησαν οι κύκλοι ανακύκλωσης. Μεταξύ των σημαντικότερων συνεπειών της επανεπεξεργασίας είναι ότι η αντοχή στην κρούση και η ακαμψία μειώθηκαν σημαντικά. Επιπλέον, η συνολική μετανάστευση που μετρήθηκε, υπερέβη το όριο που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για επαφή με τρόφιμα και αυξήθηκε δραστικά με την επαναλαμβανόμενη ανακύκλωση. Δηλαδή, όσο περισσότερο ανακυκλώνονται τα κύπελλα, τόσο πιο εύθραυστο γίνεται το πλαστικό και οι ουσίες μεταναστεύουν στο φαγητό.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περαιτέρω διερεύνηση και νέες εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης της ανακυκλωμένης πολυστερίνης υψηλής πρόσκρουσης μετά την κατανάλωση από κύπελλα γιαουρτιού για την ίδια εφαρμογή συσκευασίας τροφίμων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.