Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τα παιδιά τρώνε τις μύξες τους; Είναι θέμα κακής ψυχολογίας;

ΑρχικήΝέαΥγείαΓιατί τα παιδιά τρώνε τις μύξες τους; Είναι θέμα κακής ψυχολογίας;
spot_img

Πολλοί γονείς αδυνατούν να συνετίσουν τα παιδιά τους στο θέμα της βλεννοφαγίας – τι λένε οι ειδικοί.

Ενώ έχουν γραφτεί χιλιάδες συμβουλές προς τους γονείς για το πώς να κάνουν τα παιδιά τους να φάνε μπρόκολο, κουνουπίδι ή φασολάκια, τα οποία απεχθάνονται, εντούτοις λατρεύουν τα κακάδια της μύτης τους. Αν και είναι μία αηδιαστική συνήθεια παραμένει συνήθεια και σύμφωνα με τους επιστήμονες το 80% των παιδιών που σκαλίζουν τη μύτη τους, τρώνε ότι βρίσκουν σε αυτό το περίεργο “κυνήγι θησαυρού” στη ρινική κοιλότητα.

Γιατί τα παιδιά τρώνε τα κακάδια από τη μύτη

Το γιατί τα παιδιά αγαπούν να τρώνε τα “ακαταμάχητα” κακάδια έχει διάφορες απαντήσεις. Η αλμυρή- γλυκιά γεύση τους, η ευκολία στο «τι να τα κάνουμε αφού τα… “πιάσαμε”», η μικρή απόσταση της μύτης από το στόμα, η συνήθεια που αν ξεκινήσει δεν μπορεί να σταματήσει, ίσως να τα ενοχλεί η ξηρή ρινική βλέννα, ο μιμητισμός εάν το δουν στον παιδικό σταθμό, ακόμα και το δέλεαρ της επανάστασης κατά της γονικής σύστασης «σταμάτα να σκαλίζεις τη μύτη σου και να τα τρως!» είναι μερικές από τις πιο απλές εξηγήσεις. Επίσης το σκάλισμα της μύτης για μερικά παιδιά, αναπτύσσεται ως νευρική συνήθεια ή γίνεται από πλήξη υποσυνείδητα, και καμία φορά οδηγεί σε ψυχαναγκασμό και μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που είναι δύσκολο να σταματήσει.

Ωστόσο η βλεννοφαγία υπάρχει ως συνήθεια σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.  Ορισμένες αρχαίες ινδικές γραφές υποδεικνύουν ακόμη και οφέλη από την κατάποση βλέννας, πιστεύοντας ότι ενισχύει την αίσθηση της όσφρησης και την επιδερμίδα.

Να ανησυχούν οι γονείς;

«Είναι κάτι ανησυχητικό;» Ρωτούν κάποιοι γονείς με κάποιους άλλους, ακραίους, να σκέφτονται να πάνε σε παιδοψυχολόγο. Όχι λένε οι ειδικοί. Ούτε ανησυχητικό είναι, ούτε χρειάζεται παιδοψυχολόγος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ερευνητές υποστηρίζουν πως η διάμετρος των ρουθουνιών μας έχει πιθανώς εξελιχθεί ώστε να ταιριάζει με το μέγεθος του δακτύλου μας, γι’ αυτό το λόγο. Συνεπώς είναι κάτι που συμβαίνει από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πιθανοί κίνδυνοι

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σκοπός της ρινικής βλέννας, κοινώς της μύξας είναι να σταματήσει την εισπνοή επιβλαβών σωματιδίων και παθογόνων που βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι παθογόνοι οργανισμοί «συλλαμβάνονται» από την κολλώδη βλέννα και δεν εισέρχονται στον οργανισμό.  Η μεγαλύτερη ποσότητα βλέννας- μύξας- που παράγεται στη μύτη καταπίνεται φυσιολογικά μέσω της ρινικής κοιλότητας, ωστόσο εάν δεν φυσάμε συχνά την μύτη μας, μερικές μύξες αφυδατώνονται μέσω του αέρα που εισπνέουμε δημιουργώντας τα τόσο νόστιμα για τα παιδιά κακάδια. Το σκάλισμα της μύτης, αν και ενοχλητικό και ανθυγιεινό, δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. 

Ωστόσο ένα από τους κινδύνους που κρύβει αυτή η συνήθεια είναι ο πιθανός τραυματισμός στο εσωτερικό της μύτης από το έντονο σκάλισμα. Άλλος κίνδυνος είναι η μετάδοση μικροβίων, βακτηρίων και ιών σε οικογένεια και συμμαθητές εάν δεν πλένει συχνά τα χέρια του. Όσον αφορά στο σκάλισμα της μύτης ακόμα και αν δεν τρώτε τα “λάφυρα”, δεν πρόκειται να σας σκοτώσει αλλά, είναι μια κακή συνήθεια που αναπτύσσεται, όπως το δάγκωμα των νυχιών, και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση στη ρινική οδό. Επίσης αυτή η συνήθεια ενέχει τον κίνδυνο, τα βακτήρια που ενδεχομένως υπάρχουν κάτω από τα νύχια να εισβάλουν εύκολα στο σώμα. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal διαπίστωσε ότι η μύτη μπορεί να εξαπλώσει τα βακτήρια που ευθύνονται για την πνευμονία.

Ίσως και να κάνει καλό!

Υπάρχει όμως και ένα όφελος από το σκάλισμα της μύτης. Σύμφωνα με τον Καναδό βιοχημικό Scott Napper  το να τρως τη βλέννα σου μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ενισχύσεις τις προστατευτικές δυνάμεις του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Ο Napper είπε ότι σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν τον ψυχαναγκασμό να γευτούν τα πράγματα που βγαίνουν από τη μύτη τους. Και υποστήριξε ότι είναι πιθανό η φύση να ωθεί τους ανθρώπους να υιοθετήσουν αυτή τη συμπεριφορά επειδή είναι κατά κάποιο τρόπο αρχέγονη άμυνα του οργανισμού απέναντι στα παθογόνα.

Και ο Δρ Joseph Mercola έχει μια ενδιαφέρουσα άποψη για το γιατί πρέπει να τρώμε τη μύξα μας. Σύμφωνα με τον Mercola ο αριθμός των ασθενειών έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες επειδή ο βιότοπός μας γίνεται πιο καθαρός κάθε χρόνο. Ένας από τους τρόπους για να χτίσουμε το αμυντικό μας σύστημα είναι να τρώμε τις μύξες μας, για να αυξήσουμε τις προμήθειες μας σε αντισώματα. Επίσης μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μύξας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα παιδιά, καθώς προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις μελέτες σχετικά με τις κρυφές δυνατότητες της βλενοφαγίας παραμένουν μια υπόθεση. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το ποιοι τύποι ασθενειών μπορούν να προληφθούν με την κατανάλωση τους, καθώς οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να δοκιμάσουν αυτές τις θεωρίες στο περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος.

Πηγές:

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο