Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
15.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γίναμε θέμα στον Independent και στο Reuters για το επικίνδυνο νερό του Ναυπλίου

Οι κάτοικοι πίνουν μόνο εμφιαλωμένο και με την προτροπή των αρχών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓίναμε θέμα στον Independent και στο Reuters για το επικίνδυνο νερό του Ναυπλίου
spot_img

Οι κάτοικοι πίνουν μόνο εμφιαλωμένο και με την προτροπή των αρχών

Έντονο πρόβλημα λειψυδρίας και ακαταλληλότητας του νερού προς πόση αντιμετωπίζει η Αργολίδα. Εκτεταμένες διαρροές, ανεπαρκείς υποδομές και νεροκλοπές, έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Reuters, να χάνεται περίπου το μισό πόσιμο νερό της χώρας, ενώ οι περισσότεροι χάρτες του υπόγειου δικτύου αγωγών είτε δεν είναι ψηφιοποιημένοι, είτε δεν υπάρχουν. Οι αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους του Ναυπλίου να μην πίνουν το μολυσμένο υφάλμυρο νερό τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους περισσότερους Ναυπλιώτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.

- Advertisement -

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής ζητούν την επέκταση του δικτύου άρδευσης και την παροχή μονάδας αφαλάτωσης για τη διάλυση αλάτων στο νερό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της κακής ποιότητας, αλλά και της έλλειψης νερού στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι στην Αργολίδα παράγεται περίπου το ένα τρίτο των πορτοκαλιών της Ελλάδας και η κακή ποιότητα νερού μπορεί να επηρεάσει τόσο την υγεία των καταναλωτών, όσο και την παραγωγή των φρούτων.

Το θέμα δημοσιεύτηκε και στον Independent

Σε χθεσινό του άρθρο ο Independent αναφέρει: “Στην περιοχή της Αργολίδας της νότιας Ελλάδας , το νερό διαφεύγει μέσα από ρωγμές σε ένα αρδευτικό κανάλι που τροφοδοτεί μια πεδιάδα με πορτοκαλιές . Υπόγειοι, παλιοί σωλήνες χάνουν περισσότερο από το μισό νερό που αντλείται μέσω αυτών, λένε οι αξιωματούχοι. Το καλοκαίρι, όταν η στάθμη της δεξαμενής πέφτει, οι αρχές της περιφερειακής πρωτεύουσας Ναυπλίου συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην πίνουν το μολυσμένο υφάλμυρο νερό που διοχετεύεται από εφεδρικές πηγές στα σπίτια τους. «Μυρίζεις τη διαφορά στο νερό, νιώθεις την ξηρότητα στα ρούχα σου», λέει η Λυδία Σαρακινιώτη, κοσμηματοπώλης στο Ναύπλιο που χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για να μαγειρεύει.

Αυτόν τον μήνα, η ΕΕ ξεκίνησε μια εκστρατεία για την καταπολέμηση της κρίσης νερού που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, η οποία λέει ότι επηρεάζει ήδη το 38% του πληθυσμού της. Έδωσε στις χώρες της ΕΕ προθεσμία μέχρι το επόμενο έτος για να αξιολογήσουν τα επίπεδα διαρροής προτού επιβληθεί ένα νομικό όριο.

Το πρόγραμμα για την αύξηση της ασφάλειας του νερού αναμένεται να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και έρχεται καθώς οι χώρες σε όλη τη νότια Ευρώπη αντιμετωπίζουν πιο ακανόνιστες βροχοπτώσεις και υψηλότερες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η Ελλάδα έχει ξοδέψει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές πόσιμου νερού από το 2019, ανέφερε η κυβέρνηση. Αλλά η Αργολίδα, ένας αγροτικός κόμβος που παράγει περίπου το ένα τρίτο των πορτοκαλιών της Ελλάδας, δείχνει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα.”

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα