Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γνωρίζετε γιατί κερώνονται τα φρούτα;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΓνωρίζετε γιατί κερώνονται τα φρούτα;
spot_img

Πόσο αποδέχονται οι καταναλωτές τα κερωμένα φρούτα – Η σημασία της πληροφόρησης.

Πολλές συνταγές ζητάνε “ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι” ή “ακέρωτο λεμόνι” ακόμα και ακέρωτο μήλο για να μας βγει νόστιμη η μηλόπιτα και ψάχνουμε να τα βρούμε, πολλές φορές μάταια… Γιατί όμως οι παραγωγοί και η βιομηχανία τροφίμων κερώνει τα φρούτα;

Επειδή πολλά φρέσκα φρούτα είναι εξαιρετικά ευπαθή και με μικρή διάρκεια ζωής, οι παραγωγοί καταφεύγουν στο κέρωμα που είναι η διαδικασία κάλυψης φρούτων (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λαχανικών ) με μία βρώσιμη ουσία προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους, μειώνοντας την απώλεια νερού και επιβραδύνοντας τη φθορά. Τα προϊόντα που συνήθως κερώνονται είναι μήλα, αβοκάντο, πορτοκάλια λεμόνια αχλάδια, ροδάκινα ακόμα και αγγούρια. Αυτή η επικάλυψη με κερί, εκτός του ότι τους προσδιδει “λάμψη και ομορφιά”, μπορεί να κλείσει μικρές ρωγμές και βαθουλώματα στο δέρμα και να δημιουργήσει ένα φράγμα ενάντια στην είσοδο μυκητιακών και βακτηριακών παθογόνων στο προϊόν. Δημιουργεί επίσης μια μη συμβατή με το νερό επιφάνεια που δεν ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κεριού εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από τους κανονισμούς στη χώρα παραγωγής ή/και εξαγωγής. Χρησιμοποιούνται τόσο φυσικά κεριά όπως carnauba , shellac, κερί μέλισσας ή ρητίνη αν και υπάρχουν και περιπτώσεις με επικαλύψεις που έχουν ως βάση το πετρέλαιο (συνήθως ιδιόκτητες φόρμουλες). Τα φυσικά κεριά που εντάσσονται στην κατηγορία των προσθέτων τροφίμων, είναι βρώσιμα και έχουν αξιολογηθεί από τη Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων, καθώς θεωρείται ότι οι χρήσεις τους σε τρόφιμα δεν προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια.  Αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή ασφάλειας τροφίμων EFSA έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χρήση σε φρούτα ορισμένων επικαλύψεων όπως το οξειδωμένο κερί πολυαιθυλενίου (Ε 914) το οποίο «δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια στο μέγιστο αναφερόμενο επίπεδο χρήσης». Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και για το κερί carnauba.

Σε γενικές γραμμές οι επικαλύψεις φρούτων με κερί είναι μία συνήθης μέθοδος προστασίας τους, όμως πρόσφατα λόγω της στροφής των καταναλωτών σε προϊόντα «καθαρής ετικέτας» πολλοί μεγάλοι λιανοπωλητές αφαιρούν τις επικαλύψεις, όπως γίνεται στην Αυστραλία με τα μήλα, το ένα τρίτο των οποίων απορρίπτεται εάν δεν έχει κερωθεί.  Όσον αφορά στην αντίδραση των καταναλωτών για τα κερωμένα μήλα οφείλεται στις ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ψευδών πεποιθήσεων ότι το κερί παγιδεύει τα φυτοφάρμακα, της τροφικής νεοφοβίας, τον φόβο ότι είναι δύσπεπτα, ότι μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και ότι η επεξεργασία με κερί οδηγεί σε υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα.

 Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference είχε στόχο την κατανόηση των αναγκών που πρέπει να καλυφθούν για να αποδεχθούν οι καταναλωτές τεχνολογίες βρώσιμων επικαλύψεων και, εξέτασε εάν οι καταναλωτές γνωρίζουν γιατί κερώνονται τα φρούτα καθώς και εάν η γνώση, του γιατί γίνεται η επικάλυψη μπορεί να επηρεάσει τη στάση τους. Η μελέτη έγινε μέσω δύο διαδικτυακών πειραμάτων στα οποία συμμετείχαν 156 και 466 καταναλωτές αντίστοιχα. Όπως αποδείχτηκε, η γνώση σχετικά με την παρουσία και τον σκοπό της βρώσιμης επικάλυψης είναι γενικά χαμηλή ενώ η παροχή εκπαιδευτικών πληροφοριών σχετικά με τον σκοπό της επικάλυψης μήλων, αυξάνει σημαντικά την αποδοχή των επιστρώσεων από τους καταναλωτές και στα δύο πειράματα.

Αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό αποτελεσματικών εκστρατειών που ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα οφέλη των βρώσιμων επικαλύψεων, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν την επιθυμία των καταναλωτών για «φυσικότητα» καταλήγει η μελέτη.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο