Κληρονομικές οι αρνητικές γνωστικές επιδράσεις της ασπαρτάμης.
Το καλοκαίρι το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως «πιθανώς καρκινογόνα» ορίζοντας ως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40 mg/kg σωματικού βάρους. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί έρευνες για την επίπτωσή της στις γνωστικές ικανότητες.
Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που δημοσιεύτηκε Scientific Reports έδειξε πως η ασπαρτάμη συνδέεται με ελλείμματα μάθησης και μνήμης σε ποντίκια. Οι απόγονοι αρσενικών ποντικών που κατανάλωναν ασπαρτάμη σε επίπεδα ισοδύναμα με πολύ χαμηλότερες δόσεις από εκείνα που θεωρούνται ασφαλή από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), παρουσίασαν ελλείμματα χωρικής μάθησης και μνήμης κατά τη διάρκεια μιας ελεγχόμενης έκθεσης 16 εβδομάδων. Επιπλέον, τα γνωστικά ελλείμματα μεταδίδονται σε αρσενικούς και θηλυκούς απογόνους υποδηλώνοντας ότι οι αρνητικές γνωστικές επιδράσεις της ασπαρτάμης είναι κληρονομικές και ότι είναι πιο διάχυτες από τις τρέχουσες εκτιμήσεις, που εξετάζουν τις επιπτώσεις μόνο στα άμεσα εκτεθειμένα άτομα.Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την κατανάλωση ασπαρτάμης με το άγχος στα ποντίκια, αλλά η επιδράσεις στην ικανότητα μάθησης και στη μνήμη είναι κάτι διαφορετικό είπαν οι ερευνητές.
Κατά τη διάρκεια 16 εβδομάδων, τα μοντέλα ποντικιών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μια ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε μόνο νερό, μια ομάδα που κατανάλωνε το 7% της συνιστώμενης μέγιστης πρόσληψης ασπαρτάμης από τον FDA και μια ομάδα που κατανάλωσε 15% της συνιστώμενης μέγιστης πρόσληψης ασπαρτάμης.
Όλα τα μοντέλα ποντικιών δοκιμάστηκαν σε διαστήματα τεσσάρων, οκτώ και 12 εβδομάδων σε έναν λαβύρινθο Υ και ξανά στις 12 εβδομάδες σε έναν λαβύρινθο Barnes. Στο τελευταίο, τα ποντίκια μαθαίνουν να βρίσκουν ένα «ασφαλές» κουτί διαφυγής από 40 πιθανές επιλογές που είναι τοποθετημένες σε μια κυκλική αρένα.
Τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου χωρίς ασπαρτάμη βρήκαν το «ασφαλές» κουτί γρήγορα. Όσα έλαβαν ασπαρτάμη χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο για να βρουν την έξοδο.
Τα ευρήματά της μελέτης υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και στις μελλοντικές γενιές και καταδεικνύουν την ανάγκη εξέτασης των κληρονομικών επιπτώσεων στις αξιολογήσεις των τεχνητών γλυκαντικών.
Πηγή: Ιατρική σχολή Florida State University