Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

125 εκατ. δολάρια, η ζημιά από την μόλυνση του φυστικοβούτυρου Jif με σαλμονέλα

ΑρχικήΝέα125 εκατ. δολάρια, η ζημιά από την μόλυνση του φυστικοβούτυρου Jif με σαλμονέλα
spot_img

Από την αρχή ήταν προφανές ότι αυτή η ανάκληση θα ήταν τεράστια, καθώς εκτός από τα προϊόντα Jif, το συγκεκριμένο φυστικοβούτυρο αποτελεί βασική πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα άλλων εταιρειών.

Η Jif είναι η μεγαλύτερη μάρκα φυστικοβούτυρου στις ΗΠΑ, με 117,3 εκατομμύρια ανθρώπους να το καταναλώνουν το 2020.

Μέχρι στιγμής, 16 άνθρωποι σε 12 πολιτείες έχουν αναφέρει ότι έχουν αρρωστήσει από την εστία Salmonella που έχει συνδεθεί με το φυστικοβούτυρο Jif σύμφωνα με τον FDA, με τους 2 να νοσηλεύονται. Το δυνητικά επιμολυσμένο προϊόν εξήχθη και σε πολλές χώρες εκτός ΗΠΑ, όπως στον Καναδά, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν, την Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ονδούρα, την Ισπανία και την Ιαπωνία.

Η εταιρεία που το παράγει, η Smucker, είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση παραγωγής φυστικοβούτυρο στον κόσμο. Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν ακριβώς την ποσότητα του φυστικοβούτυρου που μπορεί να εμπλέκεται στην ανάκληση, όμως ήδη είναι μεγάλη και καθημερινά ανακοινώνονται νέες σχετικές ανακλήσεις.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα παραμείνουν σταθερές και τα κέρδη θα μειωθούν κατά 35% το επόμενο τρίμηνο λόγω της ανάκλησης.

“Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη διαχείριση των στοιχείων που μπορούμε να ελέγξουμε, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των απαραίτητων μέτρων για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο του πληθωρισμού κόστους, της ανάκλησης και τυχόν πρόσθετης επιχειρηματικής διαταραχής”, ανέφερε ο CFO Τάκερ Μάρσαλ σύμφωνα με το FoodDive.

Επίσης, δεν είναι σαφές ακόμα τι οδήγησε στην επιμόλυνση στο εργοστάσιο του Κεντάκι, ή τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί.

Το εργοστάσιο λειτουργεί από το 1946 και ήταν το κέντρο παραγωγής του Big Top Peanut Butter, που μετονομάστηκε σε Jif μετά την εξαγορά της μάρκας από την Procter & Gamble το 1955. Το εργοστάσιο ήρθε στην Smucker όταν αυτή αγόρασε το εμπορικό σήμα Jif το 2002, ενώ το 2013 έδωσε στο εργοστάσιο μια σημαντική αναβάθμιση που κόστισε 43 εκατομμύρια δολάρια.

Ανεξάρτητα από το ποια είναι τα προβλήματα, είναι σαφές ότι θα είναι μια δαπανηρή λύση. Όχι μόνο υπάρχουν οι χαμένες πωλήσεις, η απώλεια των καταναλωτών και ο χρόνος διακοπής λειτουργίας των εγκαταστάσεων, αλλά μια τέτοια μαζική ανάκληση θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο εμπορικό σήμα.

Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι περίπου οι μισοί καταναλωτές θα αγόραζαν προϊόντα που ανακλήθηκαν ξανά λίγο μετά την επιστροφή τους στα ράφια. Ωστόσο, οι κατασκευαστές και οι αρτοποιοί που έπρεπε να ανακαλέσουν τα προϊόντα τους στα οποία είχαν χρησιμοποιήσει το Jif ως συστατικό, μπορεί στο μεταξύ να στραφούν σε έναν νέο προμηθευτή, με τον οποίον θα μπορούσαν και να παραμείνουν.

Να σημειωθεί πως η Smucker ήταν πολύ πρόθυμη, συνεργάσιμη και διαφανής σχετικά με την ανάκληση, η οποία είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει θετικά την εταιρεία και το εμπορικό σήμα στα μάτια των πελατών της. Οι καταναλωτές τείνουν να συγχωρούν περισσότερο τις εταιρείες που πιστεύουν ότι χειρίστηκαν σωστά τις ανακλήσεις.

Καθώς ο πληθωρισμός μαίνεται, η εταιρεία ανέφερε ότι η αύξηση του δολαρίου στις ΗΠΑ προήλθε κυρίως από αύξηση 10% στις μέσες τιμές. Και ενώ η Smucker επαναγοράζει μετοχές, η αύξηση των τιμών, οι διακυμάνσεις των τιμών και οι ελλείψεις σε όλα τα άλλα προϊόντα της μπορεί να καταστήσουν δυσκολότερη την ανάκαμψη της εταιρείας στο εγγύς μέλλον.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα