Πώς ένα τρόφιμο που κανονικά θα είχε καταλήξει στα απορρίμματα, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα νέο γαστρονομικό πιάτο υψηλών προδιαγραφών
Της Άννας Λεκατσά – Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE
Στις 3 Απριλίου 2025 βρεθήκαμε στο τρίωρο βιωματικό σεμινάριο του προγράμματος «Μπορούμε στην Κουζίνα» για να εκπαιδευτούμε, μαζί με άλλα στελέχη επιχειρήσεων, σχετικά με ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που πρέπει να απασχολεί όλους μας, τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων μέσα στην κουζίνα του νοικοκυριού μας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 16 στελέχη εταιρειών από όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Οι
συμμετέχοντες φόρεσαν την ποδιά μαγειρικής της ΜΗ κερδοσκοπικής οργάνωσης “Μπορούμε” και υπό την καθοδήγηση επαγγελματία σεφ έμαθαν, με ευχάριστο, βιωματικό τρόπο, ότι η μείωση της σπατάλης των τροφίμων στην κουζίνα του σπιτιού μας είναι εφικτή με την υιοθέτηση καλών καθημερινών πρακτικών.

Το food saving σεμινάριο που παρακολουθήσαμε, πραγματοποιήθηκε στον όμορφο και φιλόξενο χώρο της σχολής «Μαθήματα Μαγειρικής» και αποτελεί νέο μέρος του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του «Μπορούμε», της ΜΗ κερδοσκοπικής οργάνωσης με αποκλειστικό σκοπό τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.
Με τη συμμετοχή μας στο σεμινάριο, μάθαμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην επιδότηση θέσης εκπαίδευσης σε υπεύθυνους σίτισης κοινωφελών φορέων, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των τροφίμων στις κουζίνες τους.
Επίσης, μάθαμε ότι η σπατάλη τροφίμων δεν απειλεί μόνο το περιβάλλον, αλλά έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Το 50% της σπατάλης τροφίμων προκύπτει στα νοικοκυριά και κάθε χρόνο «πετάμε στα σκουπίδια» περίπου 600-1000€!

Οι διοργανωτές φρόντισαν ώστε η διαδικασία εκπαίδευσης να γίνει με ευχάριστο τρόπο, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να βάλουμε τις μαγειρικές ποδιές της οργάνωσης «Μπορούμε» και να γίνουμε κι εμείς food saving chef μέσα από την πρακτική μας εξάσκηση στην επαγγελματική κουζίνα.
Οι chef-εκπαιδευτές της σχολής ήταν συνεχώς δίπλα μας για την επίβλεψη των διαδικασιών και μας εξήγησαν κάθε στάδιο του πιάτου που έπρεπε να προετοιμάσουμε για ένα πλήρες μενού. Μας έδωσαν συμβουλές για καλές πρακτικές κατά τη διαχείριση των α’ υλών με στόχο να αποκτήσουμε δεξιότητες εξοικονόμησης των τροφίμων που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας με εύκολο και δημιουργικό τρόπο, χωρίς να ξεχνάμε τις ορθές πρακτικές για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Αυτός ο τρόπος της βιώσιμης μαγειρικής, μας βοηθά να αξιοποιούμε στο έπακρο τα υλικά που χρησιμοποιούμε, αποφεύγοντας την σπατάλη των τροφίμων.

Για παράδειγμα, μάθαμε ότι ένα τρόφιμο που κανονικά θα είχε καταλήξει στα απορρίμματα, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα νέο γαστρονομικό πιάτο υψηλών προδιαγραφών, όπως το ψωμί 1-2 ημερών που μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα πεντανόστιμο banana bread ή σε τραγανά κρουτόν για την σούπα μας. Υλικά που «περισσεύουν» για την εκτέλεση συνταγής ενός πιάτου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικό υλικό για την προετοιμασία κάποιου άλλου, όπως υπολείμματα λαχανικών, κοτσάνια (πχ από μαϊντανό ή μανιτάρια) ή φλούδες (πχ από καρότο ή πιπεριές) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε σούπες λαχανικών ή άλλες γευστικές παρασκευές, όπως φριτάτα λαχανικών. Υλικά στο ψυγείο, όπως το γάλα εβαπορέ που δεν θα προλάβουμε να καταναλώσουμε με τον καφέ μας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά του αυγού σε ένα dressing μαγιονέζας που προφανώς είναι salmonella free και δεν χρειάζεται παστερίωση.
Στην ολοκλήρωση του σεμιναρίου, απολαύσαμε όλοι μαζί τις δημιουργίες μας και δεσμευτήκαμε στη διάδοση του μηνύματος για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και στην ενεργή συμβολή μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, για την επίτευξη του στόχου.
