Η Δανία παρουσίασε ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του Campylobacter και τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από αυτό. Το σχέδιο δράσης για την περίοδο 2022 – 2026 δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της βιομηχανίας και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας (DTU).
Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών Θεμάτων και Τροφίμων (Fødevarestyrelsen) δήλωσε ότι ο κίνδυνος ασθένειας από Campylobacter μετά την κατανάλωση Δανικού κρέας κοτόπουλου, έχει μειωθεί από το 2013 και η δειγματοληψία δείχνει ότι ο παθογόνος παράγοντας βρίσκεται πλέον πιο συχνά στο εισαγόμενο κοτόπουλο.
Άλλοι βασικοί στόχοι θα είναι η ανίχνευση σε περίπτωση παρουσίας κρουσμάτων και η αποκάλυψη των πηγών μόλυνσης, εκτός του κοτόπουλου.
Κάθε χρόνο στη Δανία καταγράφονται 4.000 ασθένειες από Campylobacter σε τρόφιμα, με το κοινωνικοοικονομικό κόστος κάθε μεμονωμένου καταγεγραμμένου κρούσματος να ανέρχεται σε 33.722€!
Στο προηγούμενο σχέδιο δράσης για την πενταετία 2018-2021, ο στόχος ήταν μια μείωση 5% κάθε χρόνο στον αριθμό των ασθενών με Campylobacter, σύμφωνα με το Food Safety News. Ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε το 2018 και το 2019, όπου σημειώθηκε αύξηση των ασθενών, ενώ επιτεύχθηκε το 2020 και πιθανώς το 2021, όμως ενδεχομένως έπειξαν ρόλο και οι ειδικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Άλλος ένας στόχος, ήταν να μειωθεί κατά 50% ο κίνδυνος να αρρωστήσει κάποιος από την κατανάλωση κρέατος κοτόπουλου σε σύγκριση με το 2013, με τα δεδομένα τελικά να δείχνουν μείωση μόλις 25%.
Για την νέα πενταετία 2022-2026, θα τεθούν στόχοι για τη μείωση του κινδύνου του καταναλωτή να αρρωστήσει από το Δανικό κρέας κοτόπουλου και θα υπάρχουν μεμονωμένοι στόχοι για τα μεγάλα και μεσαία σφαγεία.
Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος για την εξεύρεση προβλημάτων στα σφαγεία και τα κοπάδια, την ανάπτυξη μιας φθηνότερης και ταχύτερης μεθόδου οροτυποποίησης του Campylobacter και την ανίχνευση των πηγών μόλυνσης.
Θα αξιολογηθεί επίσης η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ σφαγείων πουλερικών και αρχών, ενώ θα εξεταστούν μέτρα για την πρόληψη ή τη μείωση των μολυσμένων κοπαδιών, όπως πρόσθετα ζωοτροφών, τροποποιημένες μέθοδοι παραγωγής, τεχνικές ψύξης και επιφανειακές επεξεργασίες.