Σύμφωνα με την EFSA το clofentezine έχει ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής που μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο.
Το φυτοφάρμακο clofentezine εγκρίθηκε το 2010 για χρήση στην ΕΕ και η έγκριση του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Η Ισπανία κατέθεσε αίτηση για ανανέωση της έγκρισης της κλοφεντεζίνης που χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών – μήλα, αχλάδια, πυρηνόκαρπα, ξηρούς καρπούς, καλλωπιστικά, αμύγδαλα κ.λπ.
Ο σχετικός φάκελος υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA για αξιολόγηση. Η EFSA στο πόρισμά της, εντόπισε αρκετές ανησυχίες. Ειδικότερα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες που υποβλήθηκαν στον φάκελο, η κλοφενταζίνη έχει ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής που μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο.
Επιπλέον, η Αρχή εντόπισε υψηλό μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τα πτηνά και τα άγρια θηλαστικά για καλλιέργειες που δεν καλλιεργούνται σε μόνιμα θερμοκήπια. Η Αρχή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση κινδύνου για τον καταναλωτή και ότι δεν μπορούσαν να προταθούν μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και ότι η αξιολόγηση κινδύνου για τα μη στοχευόμενα αρθρόποδα δεν μπορούσε επίσης να οριστικοποιηθεί.
Κατά την αξιολόγηση του κατά πόσον η κλοφεντεζίνη είναι απαραίτητη για τον έλεγχο ενός σοβαρού κινδύνου για την υγεία των φυτών που δεν μπορεί να περιοριστεί με άλλα διαθέσιμα μέσα, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει ανεπαρκής αριθμός χημικών εναλλακτικών λύσεων για ορισμένες χρήσεις της κλοφενταζίνης και σε ορισμένα κράτη μέλη, υπάρχουν επίσης ορισμένες μη χημικές μέθοδοι, και ότι μπορεί να είναι δυνατός συνδυασμός χημικών και μη χημικών μεθόδων για τον έλεγχο των παρασίτων σε ορισμένες καλλιέργειες. Επιπλέον, δεν έχει εντοπιστεί σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των φυτών.
Κατόπιν των παραπάνω η Επιτροπή αποφάσισε να μην ανανεωθεί η έγκριση της δραστικής ουσίας κλοφενταζίνη.
Για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν κλοφεντεζίνη, όπου τα κράτη μέλη χορηγούν οποιαδήποτε περίοδο χάριτος σύμφωνα με το άρθρο 46 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, η περίοδος αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.