ΑρχικήΝέαΗ ΕΕ διευκολύνει την εισαγωγή από τις ΗΠΑ ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών και...

Η ΕΕ διευκολύνει την εισαγωγή από τις ΗΠΑ ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών και οπωρολαχανικών

2 λεπτά ανάγνωσης

Στη νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ περιλαμβάνεται “προτιμησιακή πρόσβαση στην αγορά για ένα ευρύ φάσμα θαλασσινών και γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για αμοιβαίο, δίκαιο και ισορροπημένο εμπόριο («συμφωνία-πλαίσιο»). Η συμφωνία προβλέπει την επιβολή δασμού 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά και υποχωρήσεις από την πλευρά της ΕΕ στο θέμα των κανόνων και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για την αποψίλωση των δασών, αναγνωρίζοντας ότι η παραγωγή των σχετικών βασικών προϊόντων εντός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών ενέχει αμελητέο κίνδυνο για την παγκόσμια αποψίλωση των δασών, με σκοπό την αποφυγή αδικαιολόγητων επιπτώσεων στο εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ.

- Advertisement -

Επιπλέον η ΕΕ προτίθεται να καταργήσει τους δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ και να παράσχει προτιμησιακή πρόσβαση στην αγορά για ένα ευρύ φάσμα θαλασσινών και γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των νωπών και μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών, των μεταποιημένων τροφίμων, των σπόρων φύτευσης, του σογιέλαιου και του χοιρινού κρέατος και του κρέατος βίσωνα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των μη δασμολογικών φραγμών που επηρεάζουν το εμπόριο τροφίμων και γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού των απαιτήσεων για τα υγειονομικά πιστοποιητικά χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αναγνωρίζοντας ότι η παραγωγή των σχετικών βασικών προϊόντων εντός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών ενέχει αμελητέο κίνδυνο για την παγκόσμια αποψίλωση των δασών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να εργαστεί για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των παραγωγών και εξαγωγέων των ΗΠΑ όσον αφορά τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, με σκοπό την αποφυγή αδικαιολόγητων επιπτώσεων στο εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ.

- Advertisement -

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

    - Advertisement -

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


    Google news

    Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

    Must read

    Λούτρινα παιχνίδια: Νέα μελέτη αποκαλύπτει έκθεση παιδιών σε «παντοτινές χημικές ουσίες» PFAS

    Ερευνητές εντόπισαν PFAS σε όλα τα παιχνίδια που εξετάστηκαν και έδειξαν ότι ορισμένες ουσίες μπορούν να μεταφερθούν στο σάλιο όταν τα παιδιά τα βάζουν στο στόμα

    Guardian: 235 αγωγές από κολοσσούς τροφίμων κατά πολιτικών δημόσιας υγείας και περιορισμού υπερεπεξεργασμένων προϊόντων

    Η Guardian αποκαλύπτει τις νομικές κινήσεις μεγάλων εταιρειών τροφίμων κατά πολιτικών δημόσιας υγείας.

    Τροφιμογενείς λοιμώξεις στην Ελλάδα: Εκατοντάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα «χάνονται» στο σύστημα

    Έγγραφο του ΕΟΔΥ αποκαλύπτει ότι εκατοντάδες εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα τροφιμογενών λοιμώξεων δεν δηλώνονται από τα δημόσια νοσοκομεία.