Νέοι κανόνες και πιστοποιητικά για τους εξαγωγείς προϊόντων προς τις χώρες της ΕΕ.
Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή στην απαίτηση ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παθογόνων. Αυτή η απαίτηση, η οποία εφαρμόστηκε αρχικά αποκλειστικά στα πορτοκάλια από τη Νότια Αφρική το 2022 μετά την πίεση που άσκησαν οι ευρωπαίοι παραγωγοί προκειμένου να αντιμετωπιστούν παράσιτα, θα μπορούσε τώρα να επεκταθεί στα μανταρίνια και στα γκρέιπφρουτ, καθώς και στις εισαγωγές από άλλες περιοχές με ειδοποιήσεις παρασίτων όπως το Ισραήλ, η Ζιμπάμπουε και το Μαρόκο.Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, ενημέρωσε τον Carlos Mazón, πρόεδρο της Generalitat Valenciana, σχετικά με αυτήν την πιθανότητα.
Την είδηση χαιρέτησε o πρόεδρος της Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης σε σχετικό Mail αναφέροντας: «Χαιρετίζουμε την είδηση της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της Χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών, την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται».
Οι προϋποθέσεις εισαγωγής πορτοκαλιών που εφαρμόστηκαν το 2022 για τα πορτοκάλια απαιτούν από τον εξαγωγέα να διαθέτει το νέο φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που να δείχνει ότι τα πορτοκάλια του έχουν καλλιεργηθεί σε εγκεκριμένο μέρος, να αποδείξει ότι συμμορφώθηκε με τη θερμοκρασία που ορίζεται στον νέο κανόνα, τόσο στη φάση της προψύξης όσο και κατά τη διάρκεια της ίδιας της ψυχρής επεξεργασίας. Οι κανονισμοί απαιτούν προψύξη στους 5oC στην αρχή και επεξεργασία κατά τη μεταφορά στους -1oC έως 2oC βαθμούς για 25 ημέρες. Οι εξαγωγείς μπορούν να επιλέξουν από δύο επιλογές: μια κρύα επεξεργασία μεταξύ -1oC και 0oC για 16 ημέρες ή μεταξύ -1oC και 2oC για 20 ημέρες. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χειριστές θα πρέπει να προψύξουν στους 0oC και 2oC, αντίστοιχα.