Νέα έρευνα στο Journal of Dairy Science εξετάζει τις επιπτώσεις του καπνού των πυρκαγιών στα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης παραγωγής γάλακτος
Η αυξανόμενη συχνότητα και το μέγεθος των πυρκαγιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε όλο τον κόσμο, τις τελευταίες δεκαετίες επηρεάζουν τα πάντα, από την ανθρώπινη ζωή και υγεία έως την ποιότητα του αέρα, τη βιοποικιλότητα και τη χρήση της γης. Η γαλακτοβιομηχανία δεν εξαιρείται από αυτές τις επιπτώσεις. Οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου οι πυρκαγιές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, φιλοξενούν περισσότερες από δύο εκατομμύρια αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που παράγουν περισσότερο από το 25% του γάλακτος του έθνους. Μια νέα έκθεση στο Journal of Dairy Science εξετάζει το πώς τα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να επηρεαστούν από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους από τον καπνό των πυρκαγιών.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Amy L. Skibiel, PhD, του Τμήματος Επιστημών Ζώων, Κτηνιατρικών θεμάτων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο στις ΗΠΑ, επισημαίνει στο Eurekalert: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καπνός πυρκαγιάς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μεγαλύτερη έκθεση σε επιβλαβείς ενώσεις από ό,τι συμβαίνει όταν βρίσκονται σε συνθήκες μη αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οφείλεται σε πυρκαγιές».
Ο καπνός από τις πυρκαγιές περιέχει λεπτά σωματίδια, που αποτελούν μια γνωστή τοξίνη του αέρα και μια κύρια πηγή ασθενειών που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση στον άνθρωπο. «Τα λεπτά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν μέσω της αναπνοής βαθιά στις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, να εμποδίσουν τη λειτουργία των πνευμόνων και να απορροφηθούν στην κυκλοφορία», εξηγεί η Skibiel.
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε μια ομάδα αγελάδων Holstein στο Άινταχο καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου πυρκαγιών στα Βορειοδυτικά του Ειρηνικού (Ιούλιος έως Σεπτέμβριος 2020). Οι αγελάδες εκτέθηκαν στην ποιότητα, τη θερμοκρασία και την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα και οι ερευνητές παρακολούθησαν την απόδοση του γάλακτος και παράλληλα πραγματοποίησαν εξετάσεις αίματος για να παρακολουθήσουν τους δείκτες κατάστασης τηε υγείας.
Κατά τη διάρκεια της επταήμερης περιόδου έκθεσης στον καπνό, οι αγελάδες παρήγαγαν λιγότερο γάλα, το οποίο παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα για επτά ημέρες μετά την έκθεση. Η υψηλότερη θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα, σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα επίπεδα λεπτών σωματιδίων, έφερε ως αποτέλεσμα τον αλλοιωμένο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του λίπους και τον μειωμένο πληθυσμό ανοσοκυττάρων στο αίμα των αγελάδων. Η ισορροπία των βασικών μετάλλων στο αίμα μεταβλήθηκε επίσης με το συνδυασμό αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας μαζί με υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίω.
Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι μεταξύ των βασικών αιτιών θνησιμότητας για τους θανάτους αγελάδων και μόσχων στις ΗΠΑ και η μείωση των πληθυσμών ανοσοκυττάρων στο αίμα των αγελάδων μπορεί να υποδηλώνει μειωμένη ανοσολογική απόκριση και, ως εκ τούτου, αυξημένη ευπάθεια στη μόλυνση. Μαζί με τη μειωμένη παραγωγή γάλακτος που παρατηρείται στα βοοειδή που εκτίθενται σε καπνό από πυρκαγιές, τα ευρήματα της ομάδας αναδεικνύουν τις επιπτώσεις για την καλή μεταχείριση των βοοειδών γαλακτοπαραγωγής, το κόστος για τους αγρότες και την ομαλή λειτουργία της αμερικανικής γαλακτοβιομηχανίας, καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούν να αποτελούν αυξανόμενη απειλή στην τρέχουσα εποχή της κλιματικής αλλαγής.