Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα είναι τρίτη στην σπατάλη τροφίμων μεταξύ των χωρών της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΗ Ελλάδα είναι τρίτη στην σπατάλη τροφίμων μεταξύ των χωρών της ΕΕ
spot_img

Στοιχεία της Eurostat για τη σπατάλη τροφίμων στις χώρες μέλη της ΕΕ το 2022 με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης για τη σπατάλη τροφίμων.

Το 2022, περίπου 132 κιλά (kg) τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν στην ΕΕ. Συνολικά, η ΕΕ παρήγαγε 59,2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη τη 
Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και  τη Σπατάλη  Τροφίμων, που εορτάζεται σήμερα 29 Σεπτεμβρίου.  

- Advertisement -

Τα οικιακά απορρίμματα αντιπροσώπευαν το 54% του συνόλου των απορριμμάτων τροφίμων, που ισοδυναμεί με 72 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 46% ήταν απόβλητα που παράγονται προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: 19% από την παραγωγή τροφίμων και ποτών (25 κιλά ανά κάτοικο), 11% από εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων (15 κιλά ανά κάτοικο), 8% στη λιανική και άλλη διανομή τροφίμων (11 κιλά ανά κάτοικο), και 8% στην πρωτογενή παραγωγή (10 κιλά ανά κάτοικο). 

Πρώτη σε σπατάλη τροφίμων είναι η Κύπρος, δεύτερη η Δανία και τρίτη η Ελλάδα. Στην Ελλάδα το 2022 η συνολική σπατάλη τροφίμων ανήλθε σε 2.044324 τόνους, εκ των οποίων οι 914.022 τόνοι προέρχονται από τα νοικοκυριά και 214.559 από εστιατόρια.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ μετρούν την ποσότητα των απορριμμάτων τροφίμων για όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία που ορίζεται στο παράρτημα III της κατ’ εξουσιοδότηση απόφασης (ΕΕ) 2019/1597 της Επιτροπής .

Στο πλαίσιο αυτής της συλλογής δεδομένων, ως τρόφιμο νοείται οποιαδήποτε ουσία ή προϊόν, είτε είναι επεξεργασμένη, μερικώς επεξεργασμένη ή μη, που προορίζεται ή αναμένεται εύλογα να καταποθεί από τον άνθρωπο. Τα απορρίμματα τροφίμων αποτελούνται από μέρη τροφής που προορίζονται για κατάποση (βρώσιμα τρόφιμα) και μέρη τροφής που δεν προορίζονται για κατάποση (μη βρώσιμα τρόφιμα). Απόβλητα τροφίμων είναι κάθε τρόφιμο που έχει γίνει απόβλητο υπό αυτές τις συνθήκες:

  1. έχει εισέλθει στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων,
  2. στη συνέχεια αφαιρέθηκε ή απορρίφθηκε από την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ή στο τελικό στάδιο κατανάλωσης,
  3. τελικά προορίζεται να μεταποιηθεί ως απόβλητο.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα