Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επιδημία Giardiasis στην Ιταλία από μολυσμένο νερό βρύσης

ΑρχικήΝέαΗ επιδημία Giardiasis στην Ιταλία από μολυσμένο νερό βρύσης
spot_img

cibum team

Οι αρχές της Ιταλίας έδωσαν στοιχεία σχετικά με το ξέσπασμα Giardia το 2019, σε επαρχία της Μπολόνια στη Βορειοανατολική Ιταλία, που συνδέθηκε με το νερό βρύσης της περιοχής. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι νόσησαν και η εργαστηριακή ανάλυση έδειξε Giardia duodenalis B, σε δείγματα κοπράνων των ασθενών. Έως και το 80% των περιπτώσεων αρρώστησαν μεταξύ τέλους Νοεμβρίου και τέλους Δεκεμβρίου. Το τελευταίο κρούσμα, πιθανότατα λόγω δευτερογενούς μετάδοσης, ήταν στις αρχές Μαΐου 2019.

Συνολικά, επιβεβαιώθηκαν 199 ασθενείς. Ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης της ασθένειας και της διάγνωσης ήταν 42 ημέρες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μόλυνση συσχετίστηκε έντονα με την ποσότητα νερού που καταναλώθηκε από τους ασθενείς, ενώ όσοι χρησιμοποιούσαν οικιακά φίλτρα βρύσης είχαν μειωμένες πιθανότητες μόλυνσης, και αιτία της δηλητηρίασης σε αυτές της περιπτώσεις ήταν το πλύσιμο λαχανικών και φρούτων με νερό από εξωτερική βρύση.

 Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα παρουσίασε δυσκολίες στην ανίχνευση και τη διαχείριση του παρασίτου, το οποίο μοιάζει με γαστρεντερίτιδα. Ο μακρύς και μεταβλητός χρόνος επώασης, η απουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων και η γενική έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτό το παθογόνο συνέβαλαν στην καθυστέρηση στη διάγνωσης σύμφωνα με τους αρμόδιους που διαχειρίστηκαν την επιδημία.

 Το Giardiasis αποτελεί μέρος της υποχρεωτικής επιτήρησης σε 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ιταλία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες δεν διαθέτουν ακόμη υποχρεωτικά συστήματα αναφοράς. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Eurosurveillance, η Giardiasis δεν είναι συχνή στην Ιταλία.

 Τι είναι ο Giardia duodenalis

 O Giardia duodenalis , γνωστό και ως Giardia intestinalis και Giardia lamblia , είναι ένας παρασιτικός μικροοργανισμός με μαστίγια, που αποικίζει και αναπαράγεται στο λεπτό έντερο, προκαλώντας μια διαρροϊκή κατάσταση γνωστή ως Giardasis.

O  Giardia έχει μια εξωτερική μεμβράνη που καθιστά δυνατή τη διατήρηση της ζωής, ακόμη και όταν είναι έξω από το σώμα του ξενιστή, και η οποία μπορεί να το κάνει ανεκτικό στην απολύμανση με χλώριο. Εξαπλώνεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο,  και οι κύριες οδοί μόλυνσης περιλαμβάνουν την κατάποση πόσιμου νερού (που είναι η πιο κοινή αιτία), τρόφιμα και χώμα μολυσμένο με ανθρώπινα περιττώματα, καθώς και κατάποση λυμάτων , φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι μολύνσεις Giardia εμφανίζονται παγκοσμίως.

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Επιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που… αδυνατίζει!

Μείωση του σωματικού βάρους και καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη υπόσχεται η χρήση οκτενυλοηλεκτρικού αμύλου στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σκουλήκι μέσα σε ελληνικές φρυγανιές ευρείας κατανάλωσης!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμορφούμενου προϊόντος πριν την ημερομηνία λήξης

Listeria στα Ιταλικά λουκάνικα ΑΙΑ: 6 θάνατοι και 61 ασθενείς – Διανομή σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης τροφίμων στην Ιταλία τα τελευταία 50 χρόνια
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα