Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επίδραση των πρόσθετων γαλακτωματοποιητών σε καρδιαγγειακές νόσους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ επίδραση των πρόσθετων γαλακτωματοποιητών σε καρδιαγγειακές νόσους
spot_img

Δυσοίωνα για τη βιομηχανία τροφίμων τα συμπεράσματα μελέτης που συσχετίζει την έκθεση σε γαλακτωματοποιητές πρόσθετων τροφίμων με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Kαι ενώ η ΕΕ δημοσίευσε πρόσκληση για να δώσει την ευκαιρία υποβολής τεχνικών δεδομένων που  απαιτούνται για την αντιμετώπιση ζητημάτων που εντόπισε η EFSA κατά την επαναξιολόγηση της ασφάλειας  των κυτταρινών, νέα μελέτη αξιολόγησε την επίδρασή των κυτταρινών και άλλων γαλακτωματοποιητών σε καρδιαγγειακές νόσους.

Οι γαλακτωματοποιητές είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα σε βιομηχανικά τρόφιμα καθώς βελτιώνουν την υφή και επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής. Αν και δεν υπάρχει παγκόσμια εκτίμηση για τη χρήση γαλακτωματοποιητών στη βιομηχανία τροφίμων, μια πρόσφατη περιγραφική μελέτη της προοπτικής μελέτης κοόρτης NutriNet-Santé αποκάλυψε ότι επτά από τα 10 πιο καταναλωμένα πρόσθετα τροφίμων μεταξύ Γάλλων ενηλίκων ταξινομήθηκαν ως γαλακτωματοποιητές (συνολικά τροποποιημένα άμυλα, λεκιθίνες, κόμμι ξανθάνης, πηκτίνες, μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, καραγενάνη και κόμμι γκουάρ) και τροποποιημένα άμυλα καταναλώθηκαν από περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων.  Επιπλέον, περισσότερο από το 53,8% των βιομηχανικών προϊόντων τροφίμων ή ποτών περιέχουν τουλάχιστον έναν γαλακτωματοποιητή τροφίμων, όπως εκτιμάται από το Open Food Facts, μια βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες και δεδομένα για προϊόντα διατροφής από όλο τον κόσμο.

Στη μελέτη που αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε γαλακτωματοποιητές πρόσθετων τροφίμων και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (CVD), συμμετείχαν 95.442 ενήλικες χωρίς καρδιακά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τους (μέσος όρος 7,4 έτη), διαγνώστηκαν περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου: 1044 στεφανιαία νόσος και 974 επεισόδια εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Η υψηλότερη πρόσληψη κυτταρινών (E460-E468-Ε466) βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με υψηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακής  και στεφανιαίας νόσου. Συγκεκριμένα, η υψηλότερη πρόσληψη κυτταρίνης Ε460 συνδέθηκε με υψηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου. Με υψηλότερο κίνδυνο συνδέθηκαν και οι υψηλότερες προσλήψεις μονογλυκεριδίων και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (Ε471 και Ε472).

Αυτή η μελέτη βρήκε θετικές συσχετίσεις μεταξύ του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και της πρόσληψης πέντε μεμονωμένων και δύο ομάδων γαλακτωματοποιητών προσθέτων τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε βιομηχανικά τρόφιμα.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για τη δημόσια διαβούλευση της ΕΕ για τις κυτταρίνες λήγει στις 29 Νοεμβρίου 2023.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα