Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το Κροατικό χοιρινό.
Το «Meso turopoljske svinje» είναι το νωπό κρέας και άλλα βρώσιμα μέρη του σφαγίου ευνουχισμένων αρσενικών και θηλυκών της αυτόχθονης ράτσας χοίρων Turopolje. Με τον κανονισμό 2023/2177 της ΕΕ εντάσσεται στον κατάλογο με τα ΠΟΠ προϊόντα. Η περιοχή παραγωγής του «Meso turopoljske svinje» περιορίζεται στην περιοχή της ηπειρωτικής Κροατίας, η οποία αποτελείται από 13 κομητείες και την πόλη του Ζάγκρεμπ. Η ηλικία των χοίρων κατά τη σφαγή είναι τουλάχιστον 12 μήνες.
Το «Meso turopoljske svinje» έχει πιο σκούρο, πιο κόκκινο χρώμα, πιο συμπαγή μυϊκή υφή και λιγότερη επιφανειακή έκκριση από το χοιρινό τυπικής παραγωγής. Όταν καταναλώνεται, το μαγειρεμένο κρέας έχει ελαστική, ζουμερή σύσταση, γεμάτη γεύση και συγκεκριμένο άρωμα από το τετηγμένο λίπος του κρέατος. Η αφθονία των δασών, ιδίως της βελανιδιάς, τα πολυάριθμα υδάτινα ρεύματα και το εύκρατο κλίμα της Τουρόπολης ευνόησαν από καιρό την ανάπτυξη της χοιροτροφίας.
Για αιώνες, η εκτροφή χοίρων Τουρόπολιε ήταν σημαντική για τη διαβίωση των κατοίκων της περιοχής. Ο χοίρος Turopolje πιστεύεται ότι εμφανίστηκε τον πρώιμο Μεσαίωνα μέσω της διασταύρωσης ενός τοπικά εξημερωμένου χοίρου του οποίου η αρχική μορφή ήταν ο μεσογειακός αγριόχοιρος (Sus mediterraneus) με έναν χοίρο της φυλής Šiška – άμεσο απόγονο της ευρωπαϊκής άγριας φύσης (κάπρος Sus scrofa ferus), τον οποίο οι νεοαφιχθέντες σλαβικές φυλές έφεραν μαζί τους στην περιοχή αυτή. Ο χοίρος που προέκυψε ήταν προσαρμόσιμος και ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες και ταίριαζε εξαιρετικά με το οικοσύστημα της Τουρόπολιε. Η φυλή αναπτύχθηκε τοπικά, χωρίς καμία σημαντική εξωτερική επιρροή, γι’ αυτό σήμερα η ράτσα Turopolje δείχνει μια σαφή γενετική απόσταση από τις άλλες φυλές χοίρων.