cibum team
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να λάβει νομικά μέτρα εναντίον μιας χώρας της ΕΕ που δεν εφαρμόζει το δίκαιο της ΕΕ, προειδοποίησε ξανά την Τσεχική Δημοκρατία για μη συμμόρφωση με τους κανόνες στους επίσημους ελέγχους. Η Τσεχική Δημοκρατία παραβιάζει «συνεχώς και συστηματικά» τους κανόνες της ΕΕ για τους επίσημους ελέγχους, δήλωσε η Επιτροπή.
Η αιτιολογημένη γνώμη είναι το δεύτερο βήμα στη διαδικασία μετά από προειδοποιητική επιστολή που ζητά περαιτέρω πληροφορίες και πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η επιστολή προειδοποίησης για το θέμα εστάλη για πρώτη φορά στην Τσεχική Δημοκρατία τον Ιανουάριο του 2019 και η αιτιολογημένη γνώμη εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019.
Η παράβαση των κανόνων της ΕΕ
Η Τσεχική Δημοκρατία απαιτεί συστηματική προειδοποίηση κατά την άφιξη τροφίμων, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή, η υποχρέωση αναφοράς της άφιξης των εμπορευμάτων από άλλο κράτος μέλος, δεν πρέπει να είναι συστηματική και πρέπει να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα για τη διοργάνωση επίσημων ελέγχων.
Οι Τσέχοι αξιωματούχοι έχουν νομοθετήσει τη διενέργεια εκτίμησης κινδύνου και επίσημων ελέγχων σε ορισμένα τρόφιμα που προέρχονται από άλλο κράτος μέλο,ς κάθε φορά που ένα τέτοιο προϊόν εισέρχεται στη χώρα. Τώρα έχει περιθώριο δύο μήνες για να λάβει μέτρα για να συμμορφωθεί με τη συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Οι κανόνες της Βουλγαρίας για το εμπόριο νερού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επίσης αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία, επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις εμπορίας φυσικών μεταλλικών νερών. Η βουλγαρική νομοθεσία δεν απαιτεί την ονομασία της πηγής στην ετικέτα ή απαγορεύει την πώληση φυσικών μεταλλικών και νερών πηγής που προέρχονται από την ίδια πηγή με περισσότερες από μία επισημάνσεις.
Οι κανόνες της ΕΕ θεσπίστηκαν για την εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των νόμων των κρατών μελών που διέπουν τα φυσικά μεταλλικά νερά και τα νερά των πηγών για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, την πρόληψη της παραπλάνησης και τη διασφάλιση δίκαιου εμπορίου.
Και η Βουλγαρία έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να λάβει διορθωτικά μέτρα προτού η υπόθεση παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.