Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νορβηγία: Έξαρση κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α από άγνωστο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΝορβηγία: Έξαρση κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α από άγνωστο τρόφιμο
spot_img

cibum team

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) μαζί με τη Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Mattilsynet), ερευνούν ένα ξέσπασμα ηπατίτιδας Α που έχει πλήξει 10 άτομα. Η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη.

Η μόλυνση έχει ανιχνευθεί σε 10 άτομα που ζουν σε διάφορες κομητείες της χώρας. Άλλα δύο άτομα πιστεύεται, χωρίς να έχει διασταυρωθεί, πως αποτελούν μέρος του ξεσπάσματος.

Ελήφθησαν δείγματα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο και η αλληλουχία γονότυπου έδειξε τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV), κάτι που σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μολύνθηκαν από την ίδια πηγή.

“Κανένας από τους μολυσμένους δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό. Με βάση τον τόπο διαμονής τους, είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί μέσω ενός τροφίμου που διανέμεται ευρέως», δήλωσε η Heidi Lange του FHI στο Food Safety News.

Οι ασθενείς έχουν ερωτηθεί και συλλέγονται δεδομένα για το τι είχαν φάει και τι είχαν πιει πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή της επιμόλυνσης με ηπατίτιδα Α μέχρι να αναπτυχθούν συμπτώματα, μπορεί να είναι από δύο έως έξι εβδομάδες, αλλά είναι συνήθως περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Το πιο πρόσφατο ξέσπασμα ηπατίτιδας Α στη Νορβηγία, το 2014, συνδέθηκε με κατεψυγμένα μούρα. Έκτοτε, η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συμβουλεύει τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν κατεψυγμένα μούρα σε συνταγή που δεν υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία, να τα βράζουν πρώτα για ένα λεπτό.

Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται όταν κάποιος προσλαμβάνει τον ιό μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή από επιμολυσμένα τρόφιμα ή ποτά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φλεγμονή του ήπατος, πυρετό, μειωμένη όρεξη, ναυτία, έμετο, διάρροια, μυϊκούς πόνους και κιτρίνισμα στα λευκά μέρη των ματιών και του δέρματος (ίκτερος).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα