Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν οφείλεται -τελικά- στις τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις

ΑρχικήΝέαΗ εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν οφείλεται -τελικά- στις τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις
spot_img

Τι σκότωσε τους δεινόσαυρους; Ήταν ο μετεωρίτης Chicxulub ή έπαιξαν ρόλο και οι επιπτώσεις του τεράστιου ηφαιστείου;

Πολλά σύγχρονα παιδικά βιβλία για την ιστορία των δεινοσαύρων περιλαμβάνουν εικασίες σχετικά με αυτές τις δύο ανταγωνιστικές ιδέες: είτε ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων οφείλεται σε τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη ή πως αφανίστηκαν μετά την πρόσκρουση μετεωρίτη με τη γη.

Η πρόσκρουση μετεωρίτη στον Κόλπο του Μεξικού πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια είναι καλά ερευνημένη και ευρέως γνωστή ως το καθοριστικό τέλος της εποχής των δεινοσαύρων. Ωστόσο, οι επιστήμονες συζητούσαν έντονα για δεκαετίες εάν μια μαζική έκχυση λάβας στην Ινδική ήπειρο, η οποία συνέβη τόσο πριν όσο και μετά την πρόσκρουση του μετεωρίτη, συνέβαλε επίσης στην εξαφάνιση των πληθυσμών δεινοσαύρων που περιφέρονται στη Γη. Αυτές οι ηφαιστειακές εκρήξεις απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες CO 2 , σκόνης και θείου, μεταβάλλοντας έτσι σημαντικά το κλίμα στη γη — αλλά με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε μια πρόσκρουση μετεωρίτη.

Αρχαία τύρφη

Μια νέα δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances από επιστήμονες του κλίματος από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ παρέχει τώρα αδιάσειστα στοιχεία ότι ενώ οι ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ινδία είχαν σαφή αντίκτυπο στο παγκόσμιο κλίμα, πιθανότατα είχαν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Αναλύοντας απολιθωμένα μόρια σε αρχαία τύρφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η επιστημονική ομάδα ανακατασκεύασε τις θερμοκρασίες του αέρα για τη χρονική περίοδο που κάλυπτε τόσο τις ηφαιστειακές εκρήξεις όσο και την πρόσκρουση του μετεωρίτη. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, οι ερευνητές δείχνουν ότι μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη συνέβη περίπου 30.000 χρόνια πριν από την πρόσκρουση του μετεωρίτη, που συμπίπτει με ψύξη τουλάχιστον 5° Κελσίου του κλίματος. Συμπεραίνουν επίσης ότι αυτή η ψύξη ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα ηφαιστειακών εκπομπών θείου που εμποδίζουν το ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνεια της Γης.

Είναι σημαντικό ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περίπου 20.000 χρόνια πριν από την πρόσκρουση του μετεωρίτη, οι θερμοκρασίες στη Γη είχαν ήδη σταθεροποιηθεί και είχαν ανέβει σε παρόμοιες θερμοκρασίες πριν ξεκινήσουν οι ηφαιστειακές εκρήξεις. Αυτή η περίοδος υπερθέρμανσης του πλανήτη πιθανότατα υποβοηθήθηκε από ηφαιστειακές εκπομπές CO 2 , λέει η Lauren O’Connor στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης: “Αυτές οι ηφαιστειακές εκρήξεις και η σχετική έκλυση CO 2 και θείου θα είχαν δραστικές συνέπειες για τη ζωή στη γη. Αλλά αυτά τα γεγονότα συνέβησαν χιλιετίες πριν η πρόσκρουση του μετεωρίτη και πιθανότατα έπαιξε μόνο ένα μικρό ρόλο στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων».

Ο αντίκτυπος του χειμώνα

Με τις επιπτώσεις του ηφαιστείου πρακτικά να αποκλείονται, η πρόσκρουση του μετεωρίτη Chicxulub αναδεικνύεται ως η κύρια αιτία της μαζικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων. “Συγκριτικά, η πρόσκρουση από τον αστεροειδή εξαπέλυσε μια αλυσίδα καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων δασικών πυρκαγιών, σεισμών, τσουνάμι και ενός “χειμώνα πρόσκρουσης” που εμπόδισε το φως του ήλιου και κατέστρεψε τα οικοσυστήματα. Πιστεύουμε ότι ο αστεροειδής ήταν αυτός που έδωσε τελικά το θανατηφόρο χτύπημα, λέει ο Rhodri Jerrett στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ και το Μουσείο Φύσης & Επιστήμης του Ντένβερ, εφαρμόζουν τώρα την ίδια προσέγγιση για την ανακατασκευή του παρελθόντος κλίματος σε άλλες κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της Γης.

Πηγή: Υλικό από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Αναφορά: Lauren K. O’Connor, Rhodri M. Jerrett, Gregory D. Price, Tyler R. Lyson, Sabine K. Lengger, Francien Peterse, Bart E. van Dongen. Επίγεια στοιχεία για ηφαιστειογενές φαινόμενο ψύξης με θειικό άλας ~30 kyr πριν από τη μαζική εξαφάνιση Κρητιδικού-Παλαιογενούς . Science Advances , 2024; 10 (51) DOI: 10.1126/sciadv.ado5478

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

    Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

    Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

    Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

    Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

    Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα

    Μετάβαση στο περιεχόμενο